Thursday, April 8, 2010

Brunei Trip: Jerudong Park

Tidak sah kalau ke Brunei tanpa mengunjungi Jerudong Park kan?..lepas check in hotel, kami pun bergegas ke Pasar Malam Gadong utk beli dinner,..makan dalam bas je, nak jimat masa..pasar malam ni samalah dgn kat sini tapi byk gak nama makanan yang tak pernah dengar...yg paling tak lupa nasi katok (sebutan= kaa tok)...alkisahnya dulu2 penjual nasi ni akan ketuk pintu2 rumah pelanggan utk jual nasi tu, perubahan masa menyebabkan perniagaan jenis gitu dah tak ada, tapi namanya masih kekal nasi katok (ketuk)...ada beberapa lagi nama makanan yg unik, tapi lupaa..patutnya tulis kan?...

Kat Jerudong Park tu, kanak2 yg 5 orang tu lah yg gumbira...tapi keadaan kat sana lengang je..menurut Hj Salleh yg mengurus lawatan kami dulu ramai orang sebab nak main free, tapi bila dikenakan bayaran orang dah tak ramai pergi sana....kalau nak main kena bayar B$8.00 utk 5 permainan...

Che Zah dan kuda..kalau betul2 mesti takut sebab macam nak menendang je...


Kamera digitalku memang tak sesuai utk ambil gambar panorama di malam hari...mulalah blurrr je..ada tak orang nak sponsor beli DSLR ??? hehehe..en Hubby? hmmm...dia nak penah baca blog ni...

Ada ambik gambar diorang dok kayuh2...tapi blurrr giler

Masa kecik dulu macam mau sangat2 naik merry go round macam ni..dulu2 masa ada sarkas ada la kot (org dulu2 tau la apa tu sarkas)

The fountain...

Nntkan n3 seterusnya...kilat pancar memancar..kena offline..byeee

3 comments:

♥ItaJeff♥ @Something To Share said...

Salam...
mmg lengang sbb dah kena byr tol!!! klu dulu...sakan la main semua tu kak...generous btul Sultan Brunei,bg free kat rakyat & tourist dtg theme park tu.

azah said...

wasalam ita..tu lah pasal, lagipun tak kanlah hari2 pulak diorang nak main kat park tu, rakyat brunei pun tak sampai 1 juta orang...hj salleh tu cakap kalau dulu sultan brunei jaga betul park tu, laluan tak boleh kotor, rumput tak boleh panjang...skrg tak lagi..tak tau kenapa..

Nina Suria said...

salam pagi jumaat, wah seronok kak azah makan angin mlm di JP. Demam dah kebah? Harap dah sembuh dah..

Ampun, nak buat pembetulan, nasi katok tu bukan penjual yang ketuk, customer yang datang dan ketuk rumah penjual, waimapun pukul 3pagi hehehe Tulah trademark nasi katok satu waktu dulu, kalau teringin nak makan nasi tengah2 mlm atau nasi kat rumah dah abis stok, kena ketuk pintu tokeh lah padahnya :D So dia jual 24jam lah. Pelik dan lucu kedengarannya, kan?? Tapi itulah sejarahnya