Saturday, February 6, 2010

Kasihan Yuyuk!

Ingatkan lepas beranak,dlm 5 atau 6 bulan gitu baru 'gatal' semula. Rupa2nya tersilap..lepas babynya genap 2 bulan yuyuk 'menggatal' semula..tak boleh jadi ni..

Hubby call vet..appointment utk kembiri bulan 5..adoii..mau la beranak lagi kalau gini..so kami buat appointment dgn private vet..alhamdulilah..dalam 3 hari lepas buat appointment, yuyuk kena kembiri...

Kalau gomen vet..tak la kena pakai benda alah kat kepala macam ni, tapi sebab private punya dan bayaran pun mahal, vet pakaikan sarung kepala supaya dia tak boleh gigit jahitan kat perut

Mula2 balik dari clinic, kasihan aku tgk yuyuk, tak selesa betul..asyik tolak sana sini, sampai dia jalan pun reverse ke belakang dgn harapan benda tu tertanggal...nak makan pun susah..menitis la jugak airmataku sebab kasihan kat yuyuk..rasa2 mcm mau kutanggalkan, tapi kalau tanggal memang dia akan gigit jahitan kat perut, takut pulak terburai benda2 kat dalam perut tu...hish..lagi haru..

Kain balutan kat perut memang dah tanggal masa dia mula2sedar lagi...begitu juga yg balutan kat dalam, habis dia tolak2...sampai takut aku nak tgk..

Kucing2ku yg lain semua kembiri kat gomen vet..memang hari kedua dah digigitnya jahitan kat perut...tapi taklah jadi apa2...tapi memang agak menakutkan..

Hari Rabu lepas..sarung kepala tu dah dibukak..skrg yuyuk kembali aktif dan tak 'menggatal' lagi

Tetap peluk baby cassy (cheh...nama baby kitten tu 'cassy' ya..tak jadi nak letak nama bedah, paeh dan yg seangkatan dgnnya..takut nnt time kembiri pekerja2 kat clinic gelak sampai pecah perut)...
Untuk cassy...appointment utk kembirikannya telah dibuat..hehe..skrg masih lagi poo dalam rumah..liat betul walaupun dah bagi training byk kali...mau kena jentik telinga ni...

Tengah datang angin 'R' utk update blog...hehe

7 comments:

♥ItaJeff♥ @Something To Share said...

Salam...
mula2 baca, rasa lucu sgt..part gatal tu yg tak boleh tahan...hehehe...pastu tiba2 sedih sampai mnitis airmata tgk gambar yuyuk sayang kitten tu...kesian yuyuk..dlm nak mengawan tu dia ttp sayangkan anak dia...
kucing mmg mcm tu kak, lepas 2-3 bulan je, mmg durang dah start mengawan balik..

Mat Gebu said...

salam kak azah..
hahaha, ishh saya kan nak kembiri kan kucing mcm tak sampai hati, tapi tu lah kan, depa ni cukup time je, angkut jantan balik, tah mana2 bohjan, ada macam2 rupa, yg nak gelak tu, ada seko bohjan ni, jenis dah senja (nyanyuk!!)...pun dia angkut juga..adoiii..sabau je aku!!!

♥ItaJeff♥ @Something To Share said...

kak azah..lg satu part nama tu kak..dulu, mula2 bela kucing ni anak2 semua bg nama kampung ala2 sabah gitu...gontoy la gimpututlah..simpul lah...sekali bwa p klinik..bukan nurse jer gelak...dgn vetnya sekali ketawa tak boleh tahan kak hahahaha...sejak ari tu...kita bubuh nama2 glamer jer..chehhhh...

azah said...

wasalam ita...hanya org2 yg suka dan syg kucing mcm kita ni jer yg sedih kalau bab2 kucing ni..hehe..org lain boleh sampai hati sepak terajang kucing...hari tu yuyuk mengawan..2 malam tak boleh tidur..dia dok jerit2 dgn irritating voice tu..hehe

wasalam mat..itulah, memang tak sampai hati..semua kucing akak hubby yg bawa..akak tak akan tgk, kasihan punya pasal..tapi kalau tak dikembiri, asyik beranak pinak la pulak...hehe..mat ni, lucu seh..ada gak kucing bohjan dan nyanyuk ya..hehe

ita..kalau nak tau, yuyuk tu nama kat kad p clinic ialah 'princess'..hehe glamour gitu..sebab kucing akak yg nama 'cicir', masa p clinic, staff kat situ senyum2 sumbing bila hubby cakap nama kucing tu 'cicir'..hehe

ain said...

rajinnya akak bela kucing. saya pulak anti kucing. kucing pun bila nmpak saya je, lintang pukang lari.hehe

azah said...

wasalam ain..hehe..tak ada chemistry la tu ain..

umi_e said...

salam... cute je tengok si yuyuk macam tu :D