Wednesday, January 13, 2010

GERAMMMM

Umur dah 1 bulan lebih, bertambah2 nakalnya...habis dikerjakannya rumahku

This is the culprit...saja2 tu buat muka innocent...
Apa yang budak kecik nakal ni dah buat:
i. Poo dalam rumah ..kena marah dia buat muka kasihan...ajar buang kat luar dia degil jugak seolah2 dia cakap..'why should I do it outside while inside is much more comfy'...gerammm
ii. Dia dah pecahkan pasu bunga ala2 inggerisku yg berwarna putih..
iii. Panjat semua tempat2 aku simpan pelita dan pinggan mangkuk lama hinggakan satu hari tu pelitaku dah tergolek2 nak jatuh, tapi dgn pantas aku sempat menyelamatkannya
iv. Dia menyebabkan kucing2ku yg lain merempat kat luar rumah..semua tak mau masuk dalam rumah dah..so dia dan maknya bermaharajalela kat dalam rumah...sian my other kitties..
v. Bau rumahku sungguh tidak menyenangkan..bila penat balik sekolah..lagi naik darah, sebab nak rehat pun tak selesa dek bau yang teramatlah wanginya tu..
vi. Dia menyebabkan aku segan nak terima tetamu dgn keadaan rumah yg seperti di atas..

Sekali lagi kalau kena marah dia akan buat seolah2 orang yg berdosa kerana marah kat dia..dengan mimik mukanya seperti ini....
Pandai si kecik ni berlakonkan....

7 comments:

♥ItaJeff♥ @Something To Share said...

Salam K.Azah
comelnyaaaa si kecil tu...umur2 mcm ni mmg playful, tak heranlah kes pecah memecah tu kak heheh...part poopoo tu pun sama, mmg take time jg nak train yg kecik2 ni. Kak cuba guna litter sand jenama aristo, ita guna yg ni, tak berbau, ada jual kat cks. Kak trylah :-)

salamdariborneo said...

kak azah,kesian tengok muka si kecik tu.....

azah said...

salam ita..kalau biasakan dirinya dgn litter sand tu, mau ke nanti besar dia buang kat luar ya..tp akak akan try..dah tak tahan...thanks ita

wasalam maria..saja tu maria wat muka kesian...lepa je dia kerjakan rumah

Manjakusayang said...

Salam perkenalan...

Bila cerita pasal kucing ni...ummi memang suka.. Sejak kecil ummi bela kucing sehingga 1 ketika sampai 24 ekor. Masalah dia poo ni memang masalah utama. coz, wanginya semerbak harum... Dulu... ummi train dia orang ni poo kat toilet! Senang nak siram... hehehehe... tak yah pegang2. Cuma curah jer... Nak ajar tu... memang ambil masa lebih kurang dalam 2 minggu lah! Hari2 bila bangun pagi jer...kurung mereka dalam toilet! Kalo dah 2 minggu cara ni tak berkesan... kurung dan sediakan yang pasir tu... cara ni lebih berkesan. Bila dia dah pandai poo dalam pasir tu baru boleh lepaskan dia TP kena pantau juga! Takut dia lupa... Tindakan paling kejap...jangan langsung bagi kucing2 nie masuk! Pernah ummi buat dulu... itupun sebab dah penat ajr...tak mau gak ikut! Tapi last2 dia poo kat luar rumah... lagi best...hehehehe

Sekadar pandangan... tq

mummyseri said...

KAK azah kite yg tengok je pon ni gerammm jugek..akak jomla join giveaway kalender kucing..tgk kat uma kite..mana tau tuah akak..

echah_syed said...

salam azah...combi pun tertanya jugak sbb ramai kawan2 suke bela kucing dlm rumah tapi bau kucing tu macamana bole tahan ekk.mungkin hidung dah serasi kot :)

apapun kucing ni binatang kesayangan nabi kita.

azah said...

salam umi..thanks atas pandangan umi..akk ni tak penah pelihara kucing baru lahir sebab yg ada tu semua ambik yg dah besar..yg maknya tu masa dtg rumah ni, umur dalam 2 bln, tp sekejap je train poo kat luar dia dah pandai..yg kitten ni, bila bawa kat luar, kasi tonyoh2 tangan dia kat tanah, dia menggeliat mau lari masuk, maknya pulak dok panggil2 suruh masuk lagi dia mengada2...nak letak kat luar kesihan pulak, skrg ni hujan je, cuaca lembab kat sabah ni...any thanks ya ummi...boleh dijadikan panduan

wasalam seri..insyaallah akk join nanti..thanks ya seri

wasalam combi...mula2 masuk rumah memang terbau sangat2, tapi lepas tu serasi dah..hehehe..jalan dalam rumah pun pakai selipar skg ni..apa nak buat dah memang suka kucing..tahan jer lah