Friday, September 4, 2009

The long and winding road

Semalam balik dari sekolah, aku terkejut tgk jalan yg biasa dilalui dah runtuh separuh, berdebar2 lalu kat sebelah yg blm runtuh, beranikan diri tgk kat bawah....gayat ya amat...

By late afternoon, my neighbour cum my colleague sms me that the road is closed to all traffic..too dangerous, i guess..meaning i have to take either the Inanam road or Penampang road as an alternative..nak ikut penampang memang jauh sgt2..so pagi ni keluar rumah jam 5.40 a.m..org lain masih lena lagi, aku ikut Inanam..jalan ni pun berbukit dan berliku2, gelap lagi..jauh pun ya..tapi dah terpaksa, drive slow2 takut juga kot terlanggar'lembu pendek'...you know what I mean kan?..sebab kawasan tu kg suku kaum dusun/kadazan.

Harap2 cepat la diorang baiki jalan tu, hari ni my son di'rest'kan drp pegi ke sekolah..kalau tak aku terpaksa pusing lagi dari Inanam ke Bundusan utk hantar dia..next week kalau masih tutup terpaksa guna jalan penampang utk hantar anak dulu dan dr sana pegi ke Bundusan..sorry la ya kwn2 kat s'menanjung, uols tak tau nama tempat2 ni.....

Ni gambar yg diambil dari daily Express Sabah hari ni...


Ni pulak petikan drp DE jugak ttg jln tu...

Kota Kinabalu: A portion of the Kolam-Minintod Road, near Bukit Padang here, caved in after the hill on which the stretch stood collapsed, Thursday.

Cracks were seen at the stretch as early as 7am by a maintenance team from Globinaco Sdn Bhd and the road caved in eight hours later at about 3pm, causing a ridge stretching about 150ft long.

A Public Works Department (PWD) team had gone to the site after being alerted by Globinaco contractors and sealed the cracks with canvas, allowing only one side of the road to be used.

However, the PWD team later decided it was too risky to allow traffic to go through, as the cracks widened, and closed the road completely at about 1pm.

Motorists who normally used the stretch to reach Inanam or Penampang have been advised to use alternative routes, preferrably from Jalan Datuk Panglima Banting or Jalan Kiansom Minintod.

Those who frequent the road generally are either headed to Kg Kibabaig, Kg Kasigui and Jalan Datuk Panglima Banting in Penampang, or KK Tzer Ying Buddhist Temple, Kg Bambangan, Kg Bantayan, Kg Minotun and Country Heights Apartments in Inanam.

A PWD senior officer said they were thinking of building an access not far from the collapsed road but must consider several details first before proceeding, adding such works would take at least one or two weeks to complete.

Meanwhile, MP Dr Hiew King Cheu believes the incident could have been avoided as it could not have happened overnight.

Looking at the underground water outlet beneath the stretch, he suspected the pipe could have been damaged, causing it being unable to channel water away from the hill.

"The PWD should always check this carefully. Now, millions of Ringgit would have to be spent to fix the road, which in fact is the people's money," he said.

He also failed to understand how the mishap could not be averted, pointing out there were enough funds sourced for road maintenance in Sabah.

uol tolong doakan agar jalan tu cepat diperbaiki, kalau tak aku akan stress je,..mesti turun berat bdn berkilo2..hehe..

8 comments:

ain said...

aduhh...tensennyaaaa!!!!!

~Yatt~ said...

salam kak azah...
ngerinya tengok jalan tu..sib baik takde sape2 yang lalu time runtuh tu kan..siannya kat akak kena lalu jalan jauh demi anak2 muridmu yang terchentaaa..syabas sis!!..

azah said...

ain...akak lagi tensennnnnnn..raya nnt org yg nak dtg rmh akak kena ikut jln jauh..hhuhu..mesti org tak mau dtg ni..

Yatt..tq..masa pagi akak lalu kat situ, dah sinking dah sikit, in fact, mlm tu pun dan sinking...ala diorang ni ckp je ada budget cukup tapi masa pertama kali runtuh hari tu (tak teruk mcm kali nilah), dia buat ala kadar je,akak dah jangka dah akan runtuh lebih teruk...

♥Itajeff♥ @Something To Share said...

Salam K.Azah..
Ita biasa lalu jln ni kalau balik dr jogging kat BP, tp bulan puasa ni aktiviti jogging stop. Nampak gayanya berbulanlah dorang nak baikkan jln ni, kena ikut Bundusanlah kak..tp Bundusan ni pun jam gila during peak hour kan...

Eye_mEe said...

jln dekat bukit tu ke ma? wahhhh bahaye nyee...

azah said...

ita..dah ada sign board yg cantik2 kat jalan di depan taman prumahan akak, nampaknya berbulan2 la tu..sebab dah runtuh teruk,..kalau nak hantar anak kena pegi ikut donggongan dan masuk kat jalan bundusan, punyer jauh tu..

dia..yalah jalan kat bukit tu..

azlina said...

kak azah..teruknya jalan tu nsb baik tak ada kemalangan jiwa...ujian bln ramadan nampaknya akk kena keluar awal le mggu depan slp hari bln lps sahur dah kena bersiap2..kesian akk yea...bawa kereta hati2 kak kt tmpt sunyi tu...

azah said...

salam ina...nampak gayanya gitulah..kena ikut jalan jauh dan pegi awal2 pagi ...mungkin ada hikmahnya..doakan saja..