Friday, August 7, 2009

Kuching Trip - part 2

SAMBUNGAN CERITA...
Malam Ahad, Pengarah...(tut)...yg tolong urus transport kami sepanjang masa di sana ajak keluar jalan2. Walaupun dah penat, pegilah jugak, org nak bawak jalan kan..mula2 pegi Petrajaya, tenguk bangunan DUN yg baru dirasmi sempena mesyuarat majlis raja2 hari tu..cantik, umpama diamond yg berkelipan pada waktu malam...
Bangunan ni akan jadi mercu tanda baru negeri Sarawak...nampak gaya Sabah kena lawan ni...gambar waktu siang tgk n3 part 1, yg nampak seberang sungai (gambar raggeta tu)

Then pegi ke tepi sungai..gelap la sikit gambar nih, sebab akak tak mahir gambar mengambar ni, kalau Che Mat Gebu, mesti dah mcm2 pose dia buatkan

Nampak le hotel2 gagah kat seberang sana..hotel2 ni RM200++ satu malam..masa tahun 2007 kami tinggal kat sini sebab pergi satu malam je..kali ni 2 mlm, kena lah berpada2 supaya dpt shopping byk..hehe....then dia bawa kami pusing2 Petrajaya dan balik ke seberang sana (entah mana sana, mana sini dah..hehe)ikut jambatan yg ada toll booth..(first toll in Sarawak)..Sabah belum ada..tapi tak payahlah ada toll.. , menyusahkan den jo....kemudian singgah restoran J&J..mula2 order air dgn roti canai je, dia suruh cuba mee kolok..sebenarnya dulu dah cuba mee kolok dan laksa sarawak..tapi tak blh ngam dgn tekak..tu yg malas, takut membazir..dia kata kat situ sedap..kami order satu mangkuk saja dan kongsi...sedap la pulak..ishh..malu la nak order lagi sebab tau dia akan bayar..habis dia pengarah kan, kami cikgi je...hehehe

Malam tu akak tak boleh tidur...pulak dah..sekejap je tidur lepas tu terkebil2..ni mesti sebab pekena teh tarik..bangun.. semak kertas lagi..kes geram la tu...alhamdulliah, keesokkan harinya tak pening kepala..

Ahad 2/08/09

Pasar Satok....Ikan terubuk..ada gak yg Rm10, 4 ekor dan RM10 utk 3 ekor

Selepas breakfast, kami ke Pasar Satok..beli ikan terubok...sedap ni makan masa bulan puasa, semalam dah goreng sikit..hmm sedapnya..mesti kawan2 terliur kan...hehe..lepas tu beli lagi kain pua..kat sarawak murah betul kain pua ni (nak letak kat rumah mak kat kg, rumah aku tak boleh byk2 nnt lari tema Inggeris..hehe..rasanya belum lagi tercapai tema tu..)..pusing2 lagi beli bag yg dibuat drp tali rotan, murah gak..nak beli byk takut tak muat bag, so beli 2 saja..gambar tak snap kat sini..sibuk shopping lor..hehe...

Lepas tu kami bertolak ke muzium kuching...tak ambik gambar sangat..gambar patung kuching je yg banyak..
Dekat entrance masuk..

Then, pergi ke Santubong Resort...sempat la ambik gambar gunung Santubong...alkisahnya ada 2 puteri iaitu puteri Santubong dan Puteri Sejinjang bergaduh..Puteri sejinjang tetak Puteri Santubong, sebelum mati Puteri Santubong cincang Puteri Sejinjang dan badannya hancur jadi Pulau Kera..(kalau gaduh main tarik2 rambut kan ok sikit, ni main kasar, kan dua2 dah kojol).
Nampak tak mcm org terbaring..ini lah konon2nya MAYAT (seram pulak)Puteri Santubong

Tinggi gak hidung Puteri Santubong tu..hehe

Ni gambar jauh..
SANTUBONG RESORT

Sebelum balik ke hotel, tak sah kalau tak beli kek lapis yg terkenal di Sarawak..iaitu kat Dayang Salhah di Kg Gersik, Petra JayaMacam2 perisa ada, tapi my hubby tak suka sangat, dia ckp mcm sama je rasanya...kek tu punya colour..boleh membunuh(semua terang2)..satu ketui tu RM10 (standard price, kat bandar Kuching pun sama rega) tapi kalau beli 10 dapat satu free..

Balik ke hotel dah pukul 1.00, check out time, kami continue bayar untuk satu bilik bagi 'urus diri' dan kemas2 barang..flight balik pukul 10.30malam..

Lepas kemas brg turun, cari makan(kalau sapa2 nak tinggal sini nanti, keluar dari pintu hotel pegi sebelah kanan, ada restoran melayu kat situ...dekat sangat..so ok kan hotel ni...maklang azie tu tgh pelan2 tu kan?hehe)

Lepas makan, yg lain naik ke bilik, aku ajak kawan yg kuat sikit, teman pergi hunting lagi..hehe..kedai yg kelmarin dah tutup..so jumpa kedai yg lain dan sudah semestinya brg2 lama yg dapat pun lain..nnt aku n3 utk kedua2 hasil hunting ni...hehe..sabar yo..
Sempat lagi ambik gambar deretan kedai..yg khemah2 putih tu jual kraftangan sempena ragetta dan hari bandaraya..

Haa..dari satu bag, dah tambah 2 kat atas..

Nampak tu..yg kat sebelah tu..siap beli tikar lagi...mcm sorang ada 4 bag..hehehe...

Pukul 12 tengah malam baru sampai KK..esoknya pening kepala satu hari..mengajar tetap mengajar jugak...hehe...masih tak puas hati sebab kedai2 yg jual pinggan2 lama byk yg tutup masa pegi tu..kalau tidak mau 6 bag aku bawak balik...hehe.....happy reading...

4 comments:

ain said...

tiba2 teringat percutian kita org ke kuching 5 tahun lps. rindu pulakkk!!!

♥Itajeff♥ @Something To Share said...

Salam K.Azah...
bestnya stori akak ni..nampaknya kena tunggu part 3 lg utk tgk gambar brg2 hasil hunting...tak sabarlah kak..hehehe...
kak, piring sakura tu ita dpt di survey wawasan plaza..kak cuba cari kat situ, ada lg tu kak, inshaallah.

mummyseri said...

K.azah..menarik juge ye persekitaran kt sana..

kak sama la plak tang yg mcm nk membunuh tu..huhhhuhu seri plak kalo pedas yg teramat sgt..speseli mskn la mmg seri sebut iskk mcm nk bunuh org je ...:D tp kek lapis tu bole trime lg...ok kale walau trg sbb manissss...

azah said...

ain...boleh pegi sekali lagi tu..mungkin ada perubahan dr dulu

Ita...tungguuu..hehe thanks for the infor, nnt akak pegi..

seri..hehe..bila nak pegi kucing, rugi la sebab kalau dr KK tambang lebih murah..akak dpt hari tu RM60 return, murah kan?