Tuesday, August 4, 2009

Kuching Trip - part 1

Jumaat 31/07/09..
Cepat2 balik dari sekolah sebab belum pack barang lagi...pagi tu demam, tp pergi jugak sekolah sebab ada taklimat teknik menjawab soalan P.Moral SPM kat SM Teknik Likas..tak nak miss nnt rugi, seram sejuk dok dlm aircond kat bilik gerakan sekolah tu, mengerang2 menahan sakit. Masa rehat 10 minit tu telan panadol, after like half an hour badan panas pulak..,then dah dekat nak habis taklimat tu, baru rasa ok sikit (mungkin semangat nak berjalan buat badan cepat sihat kot..hehe)...flight pukul 4.50 petang, tp pegi awal kat airport, kot2 la jalan jam ke..

Sampai Kuching jam5.30 petang..terus ke hotel yg dah dibooked awal..sampai je kat depan hotel, masing2 mcm tercengang..haa..hotel ke ni?..alamak..bau parit kat luar hotel tu kurang menyenangkan...jalan kat depan hotel ni pun sesak gila..dah check in..naik ke bilik sekali lagi kami terkejut badak..bau bilik busuk (mcm penyewa sebelum ni smoking kat dlm tu..), cadar dan selimut lusuh, bilik tak berapa bersih..then kami pegi makan kat belakang hotel tu..org ramai tapi tempatnya agak kotor(mcmana depa lalu makan kat sini), pusing2 semua mcm sama je tahap kebersihan..mau tak mau duduk juga kat gerai yg agak2 ok..service memang lambat sebab customer ramai...sampai hot dah che bedah, che kiah yg lain..aku cool je(hehehe)....sambil mkn kami bincang mau cari hotel lain mlm tu jugak..call sana sini, last2 dapat harbour view hotel..then balik ke hotel,..aku la tukang ckp sebab aku ni cool sikit banding dgn yg lain, lagipun mereka takut..(aku berani2 takut..hehe)..aku cakap kami nak check out mlm ni..the man kat kaunter tu mcm terkejut, kenapa?...aku bagi alasan budak2 tu tak mau sebab bilik tu kecil..(kawan aku ada bawa 3 anak aged 4, 8 dan 10 tahun...)..burnlah bayaran sewa untuk 1 har ibagi 3 bilik...tak apa..asal dpt bilik bersih sikit....cepat2 angkut bag(nasib la 1 bag sorang je sebab blm shopping..hehehe) naik teksi meredah jalan yg jam giler tu ke Harbour View Hotel. Ada sambutan hari bandaraya kuching, itu yg jam sesangat...

BANGUNAN YG BERWARNA WARNI TU, MEDAN PELITA(hehe mcm tau2 aku suka kolek pelita) GAMBAR BAWAH YG BERDEPAN DGN MEDAN PELITA, WARNA PUTIH TU LAH HOTEL HARBOUR VIEW(ambik masa dlm van...masa dok jln kat bawah lupa nak ambik, habis kalut nak menghunting je..hehe)

Sapa2 yg nak p kuching tu, aku suggest tinggal kat hotel ni..(aku buat iklan ni tak dpt commission ya..)..ada discount utk government servant dan breakfast for 2 lagi..so sangat2 ok...kami pun happylah untuk hari tu....che zah tidur mlm tu dgn nyenyaknya..awal pagi dah bangun(dah biasa) sempat lagi mark paper yg dibawa...tgk akak ni rajin ooo..hehehe..kalau pengetua aku baca, mesti dpt cemerlang lagi tahun ni...hehehe

Sabtu 01/08/09
Lepas breakfast kami naik van ke sempadan sarawak-kalimantan iaitu Serikin, tempat famous de amos bagi kaum wanita kerana sini boleh shopping brg2 yg dibawa oleh peniaga Indon..jom kita tenguk gambar.....

VAN YG KAMI NAIKI KE SERIKIN...

Gerai di Serikin
Ada jual pelbagai jenis telekung..Indon mari..murah la banding dgn harga kat tempat lain
Pelbagai jenis bag..jenama terkenal buatan Indon..hehe
sebab aku ada experience shopping kat situ tahun 2007 dulu, aku ada bawak bag plastik besar supaya tidaklah terkial2 membawa bag2 plastik kecil dan tercicir sana sini...nak tau apa akak beli...3 pasang kain telekung, ready made day curtain, bags(2 je), dan yg lain2 (brg2 kecil..)

penat sakan shopping, kami balik dgn dompet kempis sikit..hehehe..singgah batu 7, beli kain pua..dan jumpa pelita..nnt tunjuk pelita tu ya...

Sebelum balik hotel singgah kat Restoran Bukhari beli nasi beryani..sedap..

Petang kami menyusur tempat2 org ramai di waterfront sebab ada pertandingan perahu regatta along sarawak river
REGATTA ALONG SARAWAK RIVER 2009...

Then...jeng2..kami menyusur main bazaar road hingga ke Gambier road di mana aku dapat hunting teko, cawan dan pinggan lama..thanks Eskay for the information...kat Kuching ni masih senang cari rupa2nya brg2 lama ni..nnt show off kemudian ya brg2 tu...tp punyala penat jalan sebab jauhnya boleh tahan gak..sebab pusing ke belakang kami jalan balik ikut jalan lain...jumpa polis berdiri kat kereta kancil depan balai polis...aku dgn ramahnya mau test kemesraan polis kuching(bukan polis tu rupa kucing ya!..hehe)..tanya jalan short cut ke hotel..dia bagi la direction..aku ucap terima kasih dan sempat melawak lagi..kalau nak hantar kami pakai kereta kancil ni pun boleh gak...dia senyum simpul je tgk ke'daringan' makcik2 KK..hahaha..tak ada aku minta maaf dan ckp, kami main2 je...so nnt sambung dgn part 2 ya..penat la menaip bila umur matang2 gini....chow see you...

7 comments:

♥Itajeff♥ @Something To Share said...

Salam K.Azah..
bestnya baca posting akak ni...best lg kalau ada gambar yer kak..tak sabar nak tunggu kak upload gambar...:-)

umi_e said...

seronoknya kak azah dpt barang idaman di Kuching eekkkk

* saya selalu gi Kuching tapi tak pernah terfikir cari barang lama - sebab tak minat kot...

mummyseri said...

k.azah ..
msti pnt kan tapi dr cite akak tu mmg enjoy ye n best jer..x sabo nk tgk gambo plak...

~Yatt~ said...

salam kak azah..wahhh..bestnyer jalan2 swak..dah lama teringin nak jalan2 sabah sarawak..bila lah hubbyku nak ajakk..hehehe..bila pulak nak tunjuk apa yg soping di sana..cepat le..hehehe...

azah said...

Ita, e,seri dan Yatt...jawab sekalilah ya sebab soalan sama...memang seronok, sampai tak hingat donia..hahaha..gambar2 tak byk ambik..sibuk shopping dan always on the go..mcm rugi pulak kan

echah_syed said...

amboi smpi kucing carik pinggan lame.. :D

lame nar combi tak jejak kucing tau dah bertahun rasenyer..ade kwn ckp kucing pun mcm kk makin bz dan jam bila opis hour :(

azah said...

combi...kat kuching mcm padat sikit, kalau KK ada lagi ruang kot..mengikut kat pengarah...tut..kalau hari biasa taklah byk kereta, tp masa kami pegi tg celebrate hari ulangtahun bandaraya kuching, tu yg jam giler