Thursday, June 4, 2009

Pelita merah


Semalam pergi Inanam sebab nak ke farmasi beli ubat batuk lagi..tak habis2 lagi batuk ni..then pergi Kolombong Trading sebab ryana ada ckp kedai tu jual pinggan lama..tanya org sana sini sebab tak pernah pergi kedai tu...akhirnya jumpa. Pusing2 kat dalam tu dgn diikuti oleh salesgirl..pantang aku nih...ternampak pelita merah....memang pelita merah ni pun aku cari2 gak utk masuk geng pelita2 putih kat rumah..pergi kat bahagian pinggan mangkuk, memang ada bunga kangkung, siap gold rim dan kat belakang made in china, tapi mengikut one of the bloggers yg mahir ttg brg2 lama ni sekarang memang ada jual bunga kangkung keluaran baru..so aku tak beli sebab kalau bunga kangkung kat rmh mak di kg memang byk dan memang sudah pastinya versi lama...tak apa nanti aku p cari lagi..hehe..ryana kalau nak hunting tu ajak2 akak sama ya....so jom tgk pelita merah..

Gambar gelap sebab dah petang..tu pun letak kat luar supaya terang sikit...tangkai pelita ala2 aladin sikit tapi tak ada muncung tempat jin keluar...selamat aku...yg satu senget sikit..puas aku ketuk tak nak betul..nnt hubby balik aku suruh dia repair...pelita ni aku tak makeover dah..biar je begitu..

I play house with all the pelitas...letak sana, letak sini...masih nampak pucat sebab byk warna putih..mau kena cari lagi pelita merah..hehe..aku mau yg cerminnya merah..

Sabtu..6hb ni aku akan ke Sg Petani Kedah, bawa budak ke Karnival Pendidikan dan Pencegahan Dadah Peringkat Kebangsaan..peringkat negeri haritu budak sekolah aku dpt no 2 melukis poster, budak yg no 1 tu tarik diri sebab dia jugak wakil utk karnival kaunseling dan kerjaya dan karnival kebangsaan kedua2 ni serentak tp di tempat yg berlainan.....blogger yg kat Sg Petani..ada kedai jual brg lama tak kat sana?...hehhehe..sempat lagi...adious..kena siapkan byk kerja sebab blm tentu lagi balik sini samada 10,11 atau 12hb..tunggu tiket..jabatan tgh atur...

13 comments:

mummyseri said...

k.azah cute la pelita akak ni..kalo kt kg takde karen dulu kite gune pelita ni la..tapi yg tak lawa tu yg kecik tu yg biase je..err x pasti plak sama ke jenis pelitanya ye?

azah said...

lain kot seri..akak dah tambah pic baru nampak sikit tempat pegang tu dan warna pun memang merah..yg seri ckp tu warna tin kan...

IdzaRis79 said...

cantik dan unik!!!

HazCottageCHaRm said...

Wah kak banyaknyer koleksi pelita chantik2..kak yg merah brapa rm tu kak..ini bole lipat n gantung kan....hanim pun ader seketui jer .....tapi dah shabby kan he he....warna asal bronze tembaga g2...

azlina said...

salam kak azah ni bt jeles ni tapi x pa esk nk p kelantan nak cari pelita kt sana kak nor dh bgtau lokasinya...

MrsNor said...

k.azah..sy kemarin pun beli pelita jg kat kedai antik tu hehehe. Gatal nak menambah koleksi pelita. Merah ler mak ngah hhehehe

~Yatt~ said...

salam k.azah..isk isk..mmg menarik..nak ke idak start kolek pelita nie..asben tak kasi..dia ckp cukup aper yang ada..hehehe..

azah said...

IdzaRis...terima kasihhhh

Nim..cuma RM4.80 seketui..tak boleh lipat la nim..dan merah mak ngah tu warna asal...

Ina..tak p kelantan?..ikut..ala bestnya..mesti jumpa nor ni..lepas tu buat akak jeles dgn tressure hunt yg dibawa balik...huhuhu

Dah tenguk dah pelita nor awal pagi tadi..memang antik..berapa RM tu?..

Yatt..cukup ke dgn aper yg ada?..hehehe...mungkin yatt punyer pinggan mangkuk lama dah menggunung dah, hubby yatt takut tak ada tempat tidur pulak..heheh

Ryana said...

Akum kak Azah. Saya pun dah beli pelita tu dan dah di make overkan. akak dah pegi Living Cabin kat One Borneo ke? Kat sana pun banyak koleksi pelita.Pelita kaca merah ada 2 jenis, yang besar & pelita kecil kembar siap dengan hanger(cute sangat)

azah said...

Ryana...byk betul tempat ryana tau ni..hari2 hunting ke?..akak jarang ke 1borneo..tingkat berapa tu?penat la nak cari rata2 kalau tak tau lokasi..besar 1borneo tu..ryana ada blog ke?

Rozie said...

kak Azah...kiter pun ada gak pelita kolor putih mcm kak azah tu(yg berderet 3 bijik kat bhgn depan dlm gambo...beli pun gara2 tergoda tgk pelita kak azah aritu. ahahahah.

nnti kiter buat tayangan kiter jemput kak azah key...

azah said...

kat UK ke? ada jugak pelita ni kat sana ya..cepat2 buat tayangan perdana nak tenguk gak..

annie said...

zah...cantiknya bentuk pelita aladdin tu...tak pe la tak de moncong pun...awat tak beli utk kita sekali...sedihnya...