Monday, February 23, 2009

Pelita kampung to makeover

Tenguk kat blog annie rasa tak sabar2 nak tunjuk pelita ni kat annie..sama kan jenis tin, dah lama terperuk kat dalam almari, baru selongkar ni. Rasa2 macam ada lagi jenis lain, entah mana simpan..barang ni beli kat tamu di Kudat...tak ingat berapa ringgit, orang kampung (suku kaum Rungus) yang buat. Barang kali the seller was astonished why i purchased this lamps...ajar ya step by step..how to makeover these...tq

4 comments:

annie said...

hai azah...uniknya pelita tu..itu yg untung berkelana ke negeri org...

pelita ni tak karat,senang keje sikit,kalau karat bersihkan dulu dgn kertas pasir..pas tu beli cat spray kat kedai hardware[sure ada, cuma brand tu mcm2]...kasi spray sampai rata...but make sure kering dulu 1st layer, br spray lagi. Dah betul2 kering,tampal la decal ke, tisu/serviette..guna water base varnish, guna galze blh, sealer pun blh..keringkan, sapu varnish lg utk seal hasil keje kita tu...
~ still confuse-tanya kita ya..

azah said...

oh..can spray tu ke?..yg vanish/glaze/sealer tu sapu selepas letak decal/tisu?..mcm mana annie buat spry warna pink kat atas dan tangkai(your tin) dibalut ke supaya tak terkena yg warna putih tu..

annie said...

yes..cat tu la...
bila nak cat pink, tutup/balut la yg putih...& sebaliknya...sbb main spray...kalau guna berus, lain caranya...

varnish/glaze/sealer-mula2 guna utk lekatkan tisu tu...bila dah betul2 kering-sapu pulak varnish.Kalau kat wood-sapu sealer dulu sblm wat ape2...

azah said...

terima kasih cikgu annie!