Thursday, February 18, 2010

Jam tangan Antik - Jenama Titus

Aku dan hubby memang minat antik (tapi kami bukan macam tu ya mat..hehehe TST)....dulu kami bersungguh2 collect barang2 tembaga lama..setiap minggu kami cari kat tamu di sekitar Kudat termasuk kat kg2. Dulu org2 kampung yg jual, mereka bawa satu atau dua item je, so masih boleh dapat murah...yg terkilan sikit ada teko tembaga yg tinggi dan besar berbentuk alladin, dijual rm150..tawar pun tak nak bagi kurang..kami tak beli dan balik rumah..dah balik masing2 teringat2 dgn teko tu, hubby pegi semula tapi dah tak ada..tamu minggu seterusnya kami intai2 lagi, hampa..betullah org cakap baik menyesal beli drp menyesal tak beli..mcm putih mata...selepas 2 tahun pencarian utk brg2 tembaga..kami stop sebab barang2 dah tak ada dan harga pun melambung tinggi....tapi alhamdulilah koleksi kami dah agak banyak jugak..(sudah n3, kalau nak tgk bawah label antik..masa tu guna handphone, gambar tak cantik..nnt buat n3 baru ya)

Selain brg2 tembaga hubby juga suka collect duit lama dan keris lama...keris belum n3 sebab malas nak bukak...tersimpan dalam balutan kertas sejak kami pindah ke KK lagi..hehehe..lama dah tu...kami juga ada simpan mesin jahit lama yg guna tangan tu...(sekarang giler pinggan mangkuk lama pulak hehehe)

Okay...semalam bukak blog jual barang2 antik dan terlihat penjual tu jual jam berjenama Titus ni..aku teringat yang kami ada benda alah ni, cepat2 kucari dan alhamdulilah masih tersimpan...ok juga harganya sekarang ..CMG inilah jam yg akak cakap tu...


Inilah rupa jam tu..gold plated ..hubby dapat tahun 1995..masa tu dia masih kerja gomen...ofis nak buat renovation dan bilik yg nak direnovate tu penuh dgn segala fail dan barang2 lama...so mereka nak buang, nasib hubby ambik jam ni dan peti zink lama yg masih tertulis East Hindi Company..(aku dah spray warna gold..dah buat n3 dulu)...ada juga jam dinding lama, typewritter dan talipon lama...aku ingat hubby ada tanya aku nak atau tidak...masa tu aku tak berapa minat dgn barang2 buruk ni...adehhh...dia pun tak ambik..tak kusangka selepas hampir 20 tahun barang2 buruk ni menjadi buruan dan berharga...melepas cheq...

Close up..(dgn jariku yg comei itewww..hehe) cuma muka dalam jam tu berubah warna dah..

Bahagian tepi...ada logo...menunjukkan jam ni ori punya...ikut maklumat kat blog antik tu..jam ni berada di pasaran sekitar tahun 1960-1970...

Bahagian belakang jam...dan yang bestnya jam ni masih berfungsi dengan baik...

Penah hubby pakai jam ni...ada org tegur dia..'jam antik ke'..bila somi jawab ya dia cakap dia pun ada jam begini....sekian dulu...sedikit nasihat 'Barang Lama jangan dibuang, simpanlah ia sebagai kenangan'

3 comments:

Mat Gebu said...

salam kak azah...
eh..kejap...rasa2 saya pun ada tau jam tu, pusaka arwah datuk..nanti yea saya buka peti besi dulu, nak kena mintak nombor rahsia dgn pemegang amanah dulu..tungguuu!!!!

♥ItaJeff♥ @Something To Share said...

Salam K.Azah..
saya salute lah ngan akak ni...bukan senang nak kumpul brg2 antik,jam tu kak klu kat kedai antik di W.Merdeka tu, fuhhhh..mahal kak...bertuah kak dpt tu...

azah said...

salam mat..ooo mat pun ada ke?? cepat2 n3 mat nak tenguk gak..kalau tgk blog haizul tu ada sedikit perbezaan dgn jam akak ni..mungkin masa tu keluar banyak jenis...masak kek coklat kat pemegang amanah tu, cairla dia..hahaha

Ita...salam..tkasih ita..memang akak dan hubby minat brg2 lama, cuma caca merba je, tak spesifik..kalau dulu dah terjebak kat pinggan mangkuk lama, agaknya dan menggunung dah..hehe..ita tgk kat blog haizul-antique.blogspot...kat situ pun byk jual brg antik termasuk jam begini..ada harga barang2 lama ni..hubby akak ckp ' perempuan je kurang harga kalau lama'..lasernya mulut...menyindir akak la tu..hahaha