Saturday, January 2, 2010

Taman2 kat rumahku

N3 hari kedua tahun 2010, aku nak tunjuk taman2ku yg dah diubah utk memenuhi impian supaya ala-ala english sikit..tapi guna beberapa recycled items...hmm tak lah lawa2 mcm org punya taman ya...

My fav spot...recycled item pertama..kerusi anak masa kecik2 dulu..tak guna dah, even dah patah kaki satu, tapi masukkan besi lain, sambung dan dah boleh berdiri semula...spray putih..dan letak itik dgn mushroom kat atas...

kat penyandar kerusi tu lukis sikit2..birdhouse dan bunga2..biasalah my very own drawing yg tak berapa cantik...
Pagar putih tu dah lama beli..dulu kat belakang tapi alih kat sini pulak..

Keseluruhan taman...Ni taman kat bahagian tepi rumah...gambar dan projek ni dibuat 2 minggu lepas, sekarang dah tambah lagi itik dan burung..nnt sebulan atau 2 bulan lepas ni ambik gambar balik....

Recycled items seterusnya...pagar putih tu sebenarnya lantai katil besi..daripada tersandar je kat belakang rumah mcm org tak ada kerja, aku spray putih...bakul tu pun dah tersadai kat belakang..spray warna pink dan letak bunga yg sikit2 lagi nak naik lori sampah..hehe..signage ' welcome to garden' tu beli kat Daiso....

Nilah dia keseluruhannya...bunga yg ala2 topiary tu, nak kena trim lagi..hari tu neighbour tu ckp nak tolong buat tp dia diam je pulak, segan la pulak nak tanya...pokok2 yg dah terkeluar tu pun nak kena prun lagi kan..kalau ada bird house pun okay jugak letak kat sini..kaw rumah aku ni bukit2, memang masih greeny dan banyak burung..comelnya kalau burung2 betul yg menyinggah...taman ni kat tepi depan rumah

Taman ni kat tepi sebelah belakang rumah....buat sikit2 je..nnt tambah pelan2..yg simen nampak sikit tu kolam kura2, ikan agaknya tinggal seekor je..habis mati masa aku balik bulan april hari tu..diorang ni memang panas tangan....

Happy viewing...selamat berhujung minggu...Isnin dah sekolah....huhu...

10 comments:

Ryana said...

Salam Kak Azah. Wah cantiklah taman akak. Subur ja pokok bunga tu bukan mcm pokok bunga di taman saya..

azah said...

wasalam ryana..nnt sekolah balik habislah taman tu tuan dia buat tak peduli..hehe..nnt pelan2lah ryana buat semula taman tu, tu kena tinggal lama sebab tu rosak, kalau tidak mesti cantik mcm dlm rumah ryana jugak...

salamdariborneo said...

salam kak,masa pergi umah akak hari tu,geram nengok pokok2 akak subur sangat.

azah said...

wasalam maria..maria dtg mlm, kalau siang nampak kot yg pokok2 tak subur..hehe

MrsNor said...

salama k.azah.comelnnya taman umah dia...subur2 pokok tu

UMILIYA said...

salam /////comelnyerrrrrrrrrr....umi nak buat gakk taman camni..mesti bila tenghgok sejuk je mata memandang...

azah said...

wasalam nor..tq..biasa2 je tu

wasalam umiliya..wat sikit2 supaya tak terasa budget tu..lama2 comeila kan..tq..

azlina said...

salam kak azah...
aduh kak dah mula kan tamn english ina tak tahu bila nak berjangkit ni..entahlah mai la sini kak tlg englishkan tamanku yg sekangkang kera ini...

mama ju, said...

Salam perkenalan Azah.Pertma kali mamaju dtg kat sini.Nanti nak explore lagi.Mmj punminat taman dan deko ,dtglah kat blog hobbi mmj.Bye!

azah said...

wasalam ina..akak pun baru nak mula..buat pelan2..takut terlampau sarat pun tak cantik..simple2 je, sesuai dng budget cipue..hehe

Mamaju..wasalam salam kenal jugak..terimakasih kerana singgah dan beri komen..apa link blog mamaje ya..