Sunday, December 27, 2009

My first faux cake

Hehehe..patut semua bagi tepukan kepada semangat aku yg memang gigih utk mencuba..jadi tak jadi belakang kira ya..kali ni aku buat cake pulak....tepuk, tepuk, tepuk....

Dah lama nak try and test buat faux cake ni..dah ujung2 cuti sekolah baru la seru tu datang utk mencuba..macamana my first trial..ok tak?? berapa bintang korang bagi out of 5....nak bagi bulan sekali pun boleh baa..(aku cakap sabah dah ni..hehe)

Sebenarnya warnakan kuning kat tepi tu..dah berlapis2...sekali dia mau jugak jadi kek pandan..apa nak buat.....
Disebabkan kat sabah ni byk beads dan tak ada cake decorations yg comel2 mcm org aku gunalah beads yg dah lerai (putus) yg aku simpan sekian lama dgn harapan akan ada kegunaannya 'one fine day', so 'the fine day' tu dah tiba..aku pun gunalah

Potongannya tak berapa cantik..mcmana org potong benda alah ni, guna pedang samurai ke?? sekali hai yaa..terus straight je jadinya..sifu2 faux cake tolong story sikit :p..tgklah caraku potong tak kemas langsung..yg aising kat atas tu aku guna acuan betul..haha..dont worry aku tak kan guna acuan tu utk yg betul punya..kang ada yg naik batu karang pulak...

Ok dah buat air dalam teko tu..tgk piring tu akk guna piring lama punya...jemputla makan ya..akk dah kenyang makan cempedak goreng...hehe

7 comments:

Gee said...

salam azah,

tahniah nak pun buat fauc cake. akak sampai sekarang masih belum cuba. nak try tapi belum berkesempatan. keep it up.

♥ItaJeff♥ @Something To Share said...

Salam K.Azah..
Tahniah kak..betul2 bermakna cuti akak kan..dpt buat faux cake lg...cantik kak..look delicious pulak tu...sy bagi 4 bintang..:-)

irdayu said...

salam k..azah
tergelak ayu baca n3 akak ni, ok tu kak cantik dah tu, kek pandan ekk cuma lebih kan sikit krim untuk tutup sponge tu ..
kalau guna pedang samurai ...
bukan potong kek je kak ..dengan tangan2 senggggkali terpotong hikhikhiks..

ain said...

yeaaahhhh...tepukan utk kak azahh!! tahniah kerana berjaya menghasilkan faux cake yg so yummy!!!!

azlina said...

salam kak azah...
syabas utk aka azah ada keyakinan utk cuba benda baru ctk dan halus juga hasil kerja tangan kak azah walaupun utk cubaan yg petama sekurang2nya akk berani mencuba tak le mcm ina mengoder je..sampai pulus pn dah sakit ni...he..he...

~Yatt~ said...

salam kak azah..
susah2 jer jemput..hehe..nie saya dah datang..cantik tu akak..percubaan pertama tu..not bad..tapi betul ler kan..kaler cam kek pandan kan akak...tp takpe..boleh cuba lagi dan cuba dan cuba..lama2 pro ler kan.
anyway..thanks banyak2 email resepi tu..walaupun saya taktau apa kebendanya tu..hehe..nanti saya search tenet..hehehe... ;)

azah said...

Wasalam kak gee..tkasih banyak2 ya..paksa2 jugak diri nak buat, kalau dah bukak sekolah..tak ada masa

wasalam ita...4 bintang ya..ok lah tu..kan akk dah janji masa cuti sekolah nak buat mcm2...hehehe ..ini salah satu drp projek cuti sekolah..tq ita..

wasalam ayu...itulah ayu..amatur, kalau ayu tgk masa akk tgh buat lagi haru biru..mcm budak kecik main masak2 pulak..hehe

ain...yeahhh..dapat tepukan...kasih,tkasih..(ala2 alleycat)..anak akk pun caka mcm terliur je dia tgk cake ni..hehehe

wasalam ina..itulah akk try test..utk jimat fulus..dah la dok order teko la, cawan la..pantang tgk org jual..teruk kan, bila la nak insaf ni

wasalam yatt...hehehe..itulah dah letak warna 3,4 lapis masih nampak warna hijau..memang mau jadi kek pandan jugak tu..apa yg yatt tak tau..akk boleh terangkan..chewahh..mcm pro pulak..thanks yatt..