Wednesday, December 9, 2009

Kampungku(4) - Two tone Roses

Kat kampung kami pijak2 je two tone roses ni...kat alam maya, sampai mimpi2 nak nak dapatkan set two tone roses ni..kalau dibuat mcm 'amazing race' cari kedai apek yg ada set ni mau aku berhempas pulas nak menang..hehe..tgk blog CMG buat n3 set ni ..semua org terliuq..termasuk aku..teringat pulak kat kg ada ambik gambar roses yg kami pijak2 ni..hehe saspen kan?

gambar ambik dari blog nannie...sorry ya nannie..tak ckp awal2
Tadaa..inilah two tone roses kat kg...sorry ya...hehe..kalaulah set lengkap yg ada kat kg memang aku pujuk2 mak supaya bagi kat aku....tapi ni tiles berbunga 2 tone roses yg dipasang kat tangga rumah mak di kampung

Setelah arwah abahku pencen tahun 1980, barulah buat rumah ni..rasanya kontraktor yg buat rumah tu buatkan tangga macam ni...yalah kat N9 dan Melaka tangga gini memang sinonim kan....entahlah ni minang punya ker atau nyonya baba punyer trade mark ke..

Dulu2 memang tak perasan tiles tangga ni berbunga ros 2 tona..sejak menceburkan diri..chewah..dalam dunia pinggan mangkuk lama ni baru perasan..lagipun semasa kat kg, akulah ambik alih sapu tangga tu tiap2 pagi dan petang...anda tidak silap baca ya..pagi dan petang..kat atas rumah pun gitu, mak mesti sapu rumah pagi dan petang..kat rumah sendiri..kadang2 tidak pagi dan petang..faham2 la sendiri..hehe

Byeee...ada lagi siri N3 kampungku..sapa jemu angkat tangan..kalau berani la...hehe

7 comments:

inna said...

salam kak Azah..

kak tak sangka ye ...roses tu diabadikan pd tiles..unik idea tu...saya suka tangga bentuk mcm tu..rumah N9 dgn Melaka yang byk paten tangga ni...

sama lah dgn arwah mak saya kak sehari mesti sapu rumah 2x....bila ada rumah sendiri..I fikir la sendiri....hehe..

best homework yg ke 4 ni...hehe..

nor64 said...

slm kak azzah..kek mano ghumah omak kazah ni...kg sey kek batu kikir tu..ponah ko sampai..dulu den sekolah kek kolo pilah hehehe

ain said...

tiles pun ada two tone roses gak!! cantik gak klu dpt diframekan tile tu!!!

azah said...

inna..wasalam..akak pun tak perasan mulanya, suatu hari tu tertenguk betul2, wah cepat2 ambik kamera sebab boleh dijadikan homework yg disuruh oleh cikgu inna..hehe..rumah akak inna kadang wat tak tau je, malas nak sapu w/pun rumah cinonet sgt..memang la pemalas melampau

nor..akak kat senaling kolopilah..den tak dibesarkan kek situ, jadi tak adolah kawan2 ...arwah bapa pencen masa akak dah habis sekolah dan tidak tinggak kat rumah lagi..cuti je balik

ain..org zaman dulu citarasa mereka class la..skrg baru kita tergila2 corak zaman2 dulu...

~Yatt~ said...

salam kak azah..
terpesona tengok tiles tu kan..memang camtu ler akak..dah datang minat tu baru kita alert segalanya kat kampung..selama nie kita pandang sebelah mata..sekarang tajam jer tengok khazanah warisan nenek moyang kita..
dulu arwah mak & nenek saya pun camtu..mak saya dulu lagi kronik..tak tau berapa kali pegang batang penyapu dalam sehari..hehehehe... ;)

nizie said...

cantiknya ...ada jgk rupanya roses mcm tu kat tiles..kt kg mmg mcm tu kak, mak2 kita ni rajin sapu rumah pagi petang.jadi 1 kemestian.rumah sndri tu ermm mcm akak ckp, faham2 jer laa.. hehehe..

azah said...

yatt..yalah, akak baru buka majalah anjung seri yg lama2, baru perasan yg ada rumah hias dgn teko dan cawan lama, tapi tak byklah...ha'a yatt mak akak tu, 2x yg wajib..tp kalau dia rasa berpasir sikit, sapu lagi..skrg ni kat rumah routine harian masih berjalan di luar dan dalam rumah, lepas tu dok pegang pinggang yg sakit sebab membongkok tu..

zai..nnt next yr kalau balik..insyallah, time raya puasa, memang kena tgk2 tiles rumah org..then snap gambar..hehe..akak kalau dah sekolah, seminggu sekali pun kadang susah nak menyapu, sebab keja sekolah mengalahkan keja perdana menteri dah..hehehe..mana lagi sakit kepala dan mcm2..nasib badan..