Sunday, December 6, 2009

Kampungku(3) - Beg tangan lama mak

Masih kuingat lagi masa kecil2 dulu, mak selalu bawa beg tangan ni..mak juga selalu mengenakan baju kebaya pendek...sambil tunggu mak bersiap aku sempat lagi tenguk mak juga mengenakan bedak muka yg berkotak dan ada gambar nyonya tu..

Inilah handbag tu..dah lusuh tapi masih kukuh

Sebenarnya ada bunga hiasan kat tepi tu.. diperbuat daripada plastik tapi dah tercabut

Lupa pulak suruh mak simpan bag ni baik2..mana tau kot dibuang oleh mak atau kakak...adik beradik yg lain lelaki, memang tak kan berkemas dan ipar2 pun tak kan berani nak buang brg2 kat rumah tu kot....

Ini saja untuk tatapan bersama...sakit kepala la hari ni..dari malam tadi, masih belum reda...hishhh..kat kg hari tu sehari jer sakit kepala..barangkali sesuai duduk di kg kot....byeee..wasalam

8 comments:

inna said...

salam kak Azah...

beg ni saya pernah nampak ada seorang makcik kat kampung pakai..makcik ni dikira mcm orang kaya sikit la...orgnya memang cantik putih melepak bersanggul besar dan cantik..

dalam filem melayu lama kalau tak silap ada juga pernah nampak digunakan..ye la kak pesan kat mak akak jaga baik2 pusaka ni...best entri akak... :-)

azah said...

wasalam inna..mak akak tak kaya lah..tapi mungkin lebih expose daripada org kg sebab arwah bapa kerja dan kehidupan sekeliling dengan kawan2 yg ada sumber kewamgan..itulah boleh beli kot..nanti akak pesan kat mak..

nurazzah8 said...

Salam Kak Azah (kakak kembar ku..hehehe..kembar nama!)

mmg nampak antik sangat beg ni kan.... suruh lah mak akak simpan baik2..kalau dia tak nak, akak aje simpan buat kenang-kenangan...hehehe..saya pulak yg lebih2...

azah said...

salam nurazzah..itulah akak lupa bagitau mak akak hari tu..nnt kena call ni remind dia jgn buang..sayang tu..

Ummi said...

salam Azah,

Masa muda-muda dulu saya ada dua beg tu, warna putih dan brown. di pantai timur orang panggil beg kepah. Kena kena check ada lagi tak kat kampong.
pasal pening tu, cuba Azah rendam asam gelugur + daun mas cotek dan daun stevia, minum masa suam-suam insyallah.

azah said...

salam ummi..saya rasa saya tgk beg ni masa kami tinggal kat kelantan..ummi tak tinggal jejak ya..nak tanya mana nak dapat daun mas kotek tu..tak penah tgk ..

Ummi said...

Kg.Ummi kat Dungun,Trg.Sekarang Ummi dah tingal di K.L. minat sangat dengan barang barang antik.Nak jugak bukak blog, belum kesempatan. Kalau azah pegi ke nureri-nurseri, tanya pokok tu, mesti mereka tahu, bagus khasiatnya, dipanggil jugak sebagai raja herbal.Yang paling senang rebus keseluruhan pokok pegaga. Rebusan airnya dapat menlancarkan peredaran darah. Kalau Azah ada apa pertanyaan berhubung penyakit, bolehlah email ummi di wan_teh@yahoo.com, ummi menyertai group my.herbal.

azah said...

wasalam ummi..org dungun ya..saya dulu belajar kat ITM dungun, masa tu masih kat Sura Gate, bukan kat tempat sekarang..masa final yr baru tempat tu dirasmikan tapi tak sempat. Ummi ni mesti tau banyak pasal herba2 ni ya..tak taulah kalau org sabah ni tau ke tak mas kotek ni..nnt nak cuba tanya...saya ni selalu migrain ummi, sebelah kepala, kalau hari sekolah, balik sekolah jer mesti sakit..anyway kalau saya nak tanya saya akan email ummi..terima kasih banyak2 ya