Wednesday, December 2, 2009

Kampungku(1)-pokok buah-buahan

Inilah syoknya dok kat kampung..macam2 pokok ada...

Antara pokok2 yg berbuah ketika ini..jambu air, limau nipis, buah katak puru (sanggup korang makan ni)..agaknya kulitnya seakan2 kulit katak puru itulah namanya diberi sedemikian...tadi makan2 biji sedap jugalah, then buah apa ni..sapa tau tolong jawab..hehe..buah belimbing dan gambar akhir sapa tak tau kena ketuk ya....pokok kelapa ada lebih kurang dalam 20 pokok..kalau org kg dtg nak beli mak bagi free je..tadi adik yg bongsu dtg ambik..dekat 40 biji jugak, mak suruh adik jual tapi duit tu adik yg punya, mak tak ambil pun..

Banyak lagi pokok2 buah2an lain kat keliling rumah ni seperti durian, manggis, durian belanda, rambutan, ciku, cempedak,duku, pokok pinang(ada buah tapi tak ambil gambar) dan macam2 lagi...tapi masa ni tak berbuah pulak..

Tulah sebabnya kawasan2 kampung ni sejuk dan dingin je..banyak pokok2 untuk berteduh..

Chow...seperti biasa satu gambar bagi setiap N3 ya...

p/s Inna ni homework pertama akak ok..

4 comments:

echah_syed said...

kg azah dimana tu..?? :)

bestnyer ade dusun buah..

inna said...

salam kak Azah...

best la homework pertama akak tu...adventarous jugak tu..

kak Ajah yg menggelutu tu buah mengkudu kot yang sebelah belimbing bosi tu...bau buah mengkudu ni hancing ...hehe..tapi baik utk kesihatan... :-)

best la kak...i'm looking forward for the next adventure... :-)

mummyseri said...

kak azah..
bestnyer..tu la yg siyoknyer dok kampong kan kak..

azah said...

combi..kat sekeliling rumah mak di kg..kg bemban, senaling kuala pilah..memang best tapi selalunya musim buah masa tak cuti..tu yg tak best

wasalam inna...ha'aa ya lah, mak pn cakap buah mengkudu..belum penah rasa la'i..mcm mana org makan pun akak tak tau..hehe..next adventure..tungguuu..line tenet slow la inna, mungkin kena buat siaran tertunda kat sabah..hehe

Seri..best seri..air pun sejuk sangat...dulu2 masa kurang pembangunan lagi best..