Tuesday, November 3, 2009

My Garden

Jom kita tgk kat luar rumah pulak....ni kat tepi rumah, w/pun buruk nak jugak tunjuk, kot2 sapa boleh bagi idea nak meng'english'kan gardenku ini...hehe ada hati gak tu..so readers jgn kutuk2 nanti aku ketuk..bagi comment membina boleh..hehe..

Nampak lesu je tempat ni..tapi aku suka duduk kat sini, sebab kalau duduk tu mengadap yg greeny side..taklah nampak lesunya....kosi ni aku cat sendiri, tenguklah dunia betapa comotnya hasil kejaku.hehe....ruang kat luar masih bersimen sebab hubby ckp tunggu renovate kat belakang baru letak tile, kalau tidak habis hancur balik nnt...bila nak renovate tak tau lagi..so jgn tanya lebih3...sebab duit tak dtg bergolek2..hehe
Pokok tanduk rusa..ada satu lagi, opposite dgn yg ini..kat tiang lagi satu
Inilah pokok2 bunga yg mampu bertahan..sejak bertenet malas betul nak beger2 bunga..hehe

Macamana nak nampak english2 sikit ni haa...kat sini bukannya banyak ornaments utk buat semua tu..any idea my blogger friends?? tentunya dialu2kan.

Blurrrr...I'm sorry
Ni sekor bangau yg nak nampak ala2 english sikit, tapi tak cukup..huhu

Antara pokok keladiku..kalau menjadi, kemain cantik lagi daunnya, then kalau terlebih air ke, kena seranganpenyakit ke, rosak habis..tapi ubi kat dalam pasu masih mampu mengeluarkan hasil baru..so jgn buang..banyak kali dah buang kat belakang tanah2 tu, tiba2 tumbuh pulak...

Nanti snap bahagian depan rumah pulak...adiousss

12 comments:

mummyseri said...

Salam k.azah..da ok ke batuk akak ?hrp cpt sembuh..ermmm cantik ijau mata memandang akaknyer garden ni..no idea kak sbb x pndai bab tanaman ni..mgkin ada nnt idea dr mereka2 yng pakar :)..

inna said...

salam kak azah...

nak ber garden english ni perlukan komitmen yang sangat tinggi kak...saya kagum dgn org yang berjaya buat..

kalau saya ni memang fail le...hehe

FAWA said...

kak azah...wat decoupage ke pada kayu2 terpakai wat signage kat taman tu...mesti cantik...
letak mini pagar ke....hi hi idea 5 sen dr saya....

ain said...

dh okay lah tu kakk...tinggal upgrade siki2 je. may be boleh tambah birdhouse ke, birds ke, itik anak beranak ke..so ada le gaya english!!

azah said...

salam seri..akak try madu + limau nipis..alhamdullilah..mcm ok dah..thanks for your concern

Inna..memang pun..tapi hati akak sgt la besar, nampak cantik mau jugak..hehe..macam mana tu?

Fawa..thanks..boleh tu fawa, bagus idea tu, hehe..nnt akak aplikasikan..sebab kalau nak letak yg mahal2 sure kena tepuk2 poket dulu..hehe

ain..itik? akak sgt suka tu, akak cari nanti..birdhouse tu puas dah cari kat sini tapi elek...akan kutukang sendirik cuti nanti..hehe..tunggu tgk hasilnya kalau jadi, kalau tak jadi, akan akak tunjuk gak..hihi..thanks ain

azlina said...

salam kak azah...
ina pun mcm kak azah tergin nk buat english garden kt tmn yg sekangkang kera itu tak tahu bila tercapai sampai ina savekan gambar garden welly yg dia buat n3 tu kak..tapi bila tgk garden ina hdp sgn mati tak mau kesian kat pokok2 tu tuannya sbk tanam pokok dlm internet..he..he..

fitty's pinky rose cottage said...

salam kak azah..

maybe kak bleh cari bunga2 kampung yg senang hidup dan tahan lasak.. since kak tak bnyk ruang.. bleh tanam dlm pasu bunga rose jepun or rose kampung, petunia, periwikle, ranggoon creeper or even hydrangea.. kalau kak nak taman harum sentiasa.. try tanam pokok bunga yg mak2 kita selalu tanam dolu2.. hehehe.. bunga kenangan ke, kerak nasi, melur, melati, kesidang.. pokok2 ni pun tahan lasak.. kak perlu baja like once a week and also trimmingkan daun2 dia.. thats just my 2cent thoughts lah.. hehehe.. yg lain2 kak cuma tambah hiasan cam itek, birdhouse to sume lah.. you can also letak batu2 perhiasan tepi2 pasu.. buat cam border gitu.. hehehe

azah said...

salam ina..akak pun sama, save gambar garden welly untuk rujukan kelak..geram tgk garden yg cantik2, tapi tak terdaya..huhu

Fitty...thanks a lot..a'aakan , english garden perlukan banyak bunga2 drp daun2..yg bunga2 kg tu, akak ada tanam bunga melur, tapi sebab tak trim dah tinggi melampai pulak..kalau akak potong batangnya tak mati ke tu..hehe..terimakasih ya fitty bagi cadangan..i really appreciate it...nnt akak pelan2 buat..

♥ItaJeff♥ @Something To Share said...

Salam K.Azah..
betul ckp fitty tu kak...tanam byk bunga, bila semua berbunga..meriah tu!...bird house ada jual dkt country house di star city, tp biasalah kak, kat sini mahal, berbaloi lg kalau beli online. Itik2 tu kak blh beli dkt creative house dkt ppang survey yg terbkr dulu tu @pun d Kaison putatan, murah jg kak. Kerusi taman sy yg mcm akak tu pun sy cat sendiri kak...asal warna hijau kan...abis semua sy cat putih, smpai husben pun geleng kepala hehehehe..
ok kak..selamat mengenglishkan taman akak...

azah said...

salam ita..akak belum penah p country house tu..oo kat survey yg terbakar tu pun ada kedai english ke?..nnt akk lawat..hehe..last sunday akak p kaison putatan, tp itiknya kecil2..since akak nak balik semenanjung 22hb ni, mungkin akak angkut itik dan bird house dr sana..hehe..mesti excess baggage nnt..mana lagi nak mengangkut pinggan mangkuk lama..huaaa...

♥ItaJeff♥ @Something To Share said...

K.azah..kat survey trbakar tu not so english kak, dia jual batu2 hiasan, termasuk jg itik2 tu semua. Wahhh nak balik sjung sure angkut balik byk ni kak hehehe. Beli kat sana jer lah kak hiasan taman tu..lg murah & byk pilihan

azah said...

salam ita..akak balik sekejap je..susah hubby nak keja nnt sebab nak kena jaga our pets lagi(hubby akak keja kat kudat)..memang niat hati nak mengangkut la ni, tak tau sempat ke tidak,..hehe.