Tuesday, June 30, 2009

Mangkuk Lama

Hubby dah balik dgn hasil 'hunting'nya dari Kudat..sekarang aku buat blog show mangkuk2 lama yg dibawa balik. Dia dpt kat kedai apek di Pekan Sikuati, sebuah pekan kecil, 50 km dari Kudat. Kali ni tunjuk 3 jenis mangkuk dulu..next n3, mangkuk2 dan 2 keping pinggan. Then dia juga ambik pinggan, teko dan dulang ayan lama dari rumah emaknya..(mentuaku) dia ckp nnt aku ganti dgn pinggan baru...hehe..pandai anak mentuaku ni..mesti mertuaku terkejut dan ajaib dengar menantunya ada hobi gini..hehe

Aku juga takut ni...takut apa?..takut2 rumahku akan penuh dgn brg antik dan kami terpaksa tidur berkhemah di luar rumah...hubby aku ni kalau dia masuk campur siap la, berabis dia mencari..hmmm cari pinggan mangkuk lama tak apa ya, laling jgn cari yg lain dah....aku lari bawa barang2 deco dan barang2 lama yg aku kumpul..hehehe..

Ok ready for show timeee.....

Mangkuk bunga pink dan burung..... hand painted....sebab apa? (byk betul soalan ni..)
Mangkuk yg ni lain sikit, burung tu kecil dan bunga terang....ada 4 bijik mangkuk begini
Ni jugak hand painted..gambar 3 ekor ayam jantan....

Ayam jantan yang ini warna lain sikit, agaknya painter tu cuma ada color hijau, pink dan brown je..suka2 dia tukar warna ayam, yg ni ada 2 je..

Mangkuk gini hubby beli 4 jugak..
Gambar puteri raja sedang berjalan di taman dan org suruhan/org gaji sedang serve air sebab puteri raja dah haus tunggu putera raja yg tak kunjung tiba..pandai2 je aku buat cerita...

6 comments:

Itajeff @Something To Share said...

Salam....
wahhhh...bestnya Azah...mesti skrg ni Azah senyum memanjang je kan...kalau itapun mesti happy gila punya hehehe...bestnya hubby pandai hunting...Jgnlah berkhemah kat luar pula..kalau ndak muat piring2 tu dlm rumah Azah...hantarlah p rumah ita hehehe...rumah Ryana ka..yg dekat2 ni...hehehe...just kiddinglah Azah...suka tgk koleksi Azah yg semakin bertambah ni...keep on hunting...weekend ni jom p Tuaran hehe

azlina said...

seronk kan kak azah..hubby kak azah sama minat dgn akk...x yah nk pjk2 ajk gi hunting...dgn sukarelawanya..gi sendiri..he..3x

ain said...

wah kak azah...x sangka hubby akak pun gemo hobby yg sama. senang le dua2 1 kepala!!!

inna said...

salam kak ajah...wah akak pandai betul menghuraika ertigambar amoi tu ek..hehehe..suka pulak baca kisahnya..agaknya betul la kot...dia haus lama sangat tunggu tu...hehe

fitty's pinky rose cottage said...

wahhhhh beshnya kak azah dpt harta karun lama.. bertambah lah collection tu nanti! seronok kalu ada org yg share the same passion.. lawa2 mangkuk tu sume..

hehehehehe I wish I am back In KK.. bleh ikot kak azah, Kak Ita gi hunting! hehehehe.. lama sey sia ndak pigi KK.. rindu bah sama KK.. hehehehe..

azah said...

Ita..hehe..jom kita p tuaran..call me at 0168350708..tentu seronok..ryana nak ikut bagi tel no...

ina..hubby akak memang minat antik ni, cuma masa akak mula2 collect pinggan ni dia buak dakk je..rupa2nya terjebak juga..hehe

Ain..tp akak dgn dia taste tak sama, kdg akak suka dia tak suka, dia suka akak pulak tak berkenan..so kalau dua2 mcm2 ada laa..hehe

fitty..mari la sini air asia murah je tu, nnt akak dan ita bawa pegi hunting hehe..