Wednesday, May 13, 2009

My siput collections

Ni kawan2/relative hubby yg bagi..lama dah..ada banyak..
Masukkan dalam bekas kaca..asyik terbalik je oleh kucing6..so letak kat celah2 belakang almari for the time being..tunggu matang sikit meow6 ku tu...bila? tak tahu
my BIL menyelam kat pesisir pantai utk ambil kulit siput ni, isi boleh makan..tapi i dont dare to..

Yang begini hubby pesan kat nelayan2 yg pegi ke tengah2 laut..tak sure ada lagi ke tak..


Dulu2 suka betul collect siput, sebab Sabah ni masih kaya dengan khazanah laut ni. Tahun 1988 mula2 dtg Sabah, aku suka pegi pantai collect kulit siput2, ada satu bakul kecil yang masih disimpan tapi tak tau kat mana ceruk....hehe..Aku ingat lagi aku ckp dgn hubby, aku mau simpan sebab takut nanti dah tak ada lagi, pupus. Confident je hubby ckp tak akan habisnya siput2 tu..laut tu kan luas..sekarang nak cari serpihan siput kat pantai pun dah tak ada..so i really treasure my collection very much..here are some of the seashells from those years...yang kecil2 tu tak tunjuk(tak jumpa cari bakul tu), yg besar2 je tunjuk coz they look so unique..and apparently they can be seen around..

10 comments:

ain said...

memang unik shell tu. klu buat display dlm balang beesoooo, mmg cantik. ala2 nautika gitu!!

mama Tiara said...

wah, akak collect dari dulu lg rupanya.brilliant idea..skang ni susah nak tgk siput mcm tu kat tepi laut..rubbish bnyklah..he he..

echah_syed said...

combi dtg sabah tahun 1985.

kat gaya street byk mende alah ni ekk :)

pindah nnt combi pun nak beli buat kenangan.

azah said...

ain..ya mcm cindy kat romantic home tu buat..cantik kan?

mama tiara...ya..kat tg aru jgn haraplah..jumpa kayu, kaca, mcm2 lagi

combi..ahaa..kat gaya st ada.tak penah tanya pulak harganya.mesti mahal tu.

~Yatt~ said...

k.azah..dulu kecik2 sy pun suka kumpul siput nie..banyak sgt..tp sumanyer dh hilang..dulu kerang yg macam serombong yg kelurkan bunyi pun penah sy kumpul (xtau ape namanyer)..skrg nie bila sy kembali ke pantai tempat bermain dulu..~pantai bersih~x byk yg tinggal..cuma kerang dan siput panjang jer yg sy nampak..hehe..

azah said...

yatt..sayangkan dah pupus semuanya..apa nak jadi dgn dunia..

Eazyshop2u said...

Hi. Come and visit us at http://eazyshop2u.blogspot.com for a good quality, branded and affordable children clothing. New stock arrived (13 May) POLO Club for Girls! Other brands OshKosh, Mothercare, Carter's, Oilily, NEXT, Tommy Jeans also available...Grab yours while stock last!!

TQ

D'Rimba said...

Hantarkanlah ke sini sikit koleksi siput dari alam laut tu.heheheh.....

mummyseri said...

k.azah ..seri pon ada bli n kumpul gak siput2 ni..aritu ada nampak yang gaya street siput yg kecil2 tu..cute gak tp lum smpt nk bli..ntah ada lg ke tak agaknye...

azah said...

eazyshop..ala sorry la..tak ada anak kecik dah...

D'rimba..sayang sangat2 siput2 tu..sekarang dah pupus ..

Seri..yg kat Gaya Street tu cantik sikit dah dibersihkan..tak pernah pulak akak tanya harganya, tentu mahal kan. Kadang2 ada jual kadang2 tak ada, kena pegi selalu..yg akak punya fresh fr the sea..masih kotor2 sikit...hehe