Tuesday, May 26, 2009

DUIT LAMA

Dah lama husband kumpul duit2 lama ni..dulu2 memang cari sana sini..lama2 makin susah nak dpt, terhentilah pencarian..lagipun org dah tau nilai duit ni, tak mau trade atau bagi lagi dah..so we maintained with the collection we had....

Husband beli coin album utk simpan coins dan ada album utk wang kertas gak..aku bukak yg mana nampak terang..malas nak korek2 yg lain tu..

siling 5 sen..tahun 1928..

Muka depan..

muka depan 1 sen
tahun 1943
Yag ini aku dah ada kat dunia fana ni..dulu2 byk koleksi duit ni ..tp kena curi dan ditinggalkan yg koyak 2 ni je....
Duit zaman British..one dollar...tetera kat bawah no 1 tu, 27 march 1953
Duit 50 cents..besar jugak..1 July 1941
Saja2 tunjuk duit 1 dollar negara jiran Brunei
Duit zaman jepun dgn gambar buah kelapa....1 dollar
Duit zaman Jepun ten dollars....dgn gambar pokok pisang..
ter upload 2x pulak..tak apalah ya..

Happy viewing...............

10 comments:

~Yatt~ said...

salam k.azah..bagus kolek duit2 lama nie utk investment di masa depan..dulu sy pun kolek gak..sekali pencuri masuk umah curi habis semua syiling2 lama yg tersimpan dlm tin kain pelekat sy tu..huhu..tinggal setem2 lama ja yg tinggal dlm simpanan..fyi..kt amcorp pun byk org jual duit2 lama nie akak..

azah said...

sayangnya kena curi..ya ke ada jual..mahal tak?

MrsNor said...

huwaaaaaaaaaaaa kayanya diaaaaa... manyakkkkkk duit. Umah kat mana? Nak gi rompak hahahah

Memang betul kolek duit lama ni satu pelaburan. Duit2 sy tu dah ramai nak beli dan tawarkan harga yg tinggi.

azlina said...

salam kak azah...
minat kumpul duit lama yea..kalau akk gi kt memori lane mcm jns duit lama..blh naik berpinau biji mata kita...

azah said...

nor..rumah akak yg ada tanda X nnt bawa kuncu2 dtg rompak ya...akak dah siap dgn keris dan lembing ni..oops..lembing tak ada..pedang samurai adalaa...hehe...
jarang kami tunjuk kat org duit ni sebab yg kena curi tu..bkn pencuri masuk rmh tp gara2 tunjuk kat org ..tiba2 tgk byk yg hilang..duit2 US semua dia cekup sebab dia tau nilai tinggi dan masih blh guna..binawe betul

azah said...

mau nya pegi Ipoh bila baca tulisan ina dan k.ani...adik akak ada kat ipoh, tp skrg pindah alor setar..dia ada beli 2 rmh kat Ipoh..cousin pun ada kat sana, kahwin dgn org sana..skg dok kat sg..??? sungai apa tu yg dekat ipoh..lupa laa

echah_syed said...

huby pun ade gak simpan duit lama ni..tp tak byk :)

azah..balik kg tak cuti??

azah said...

cuti ni tak balik..minggu kedua ada kelas tambahan..huhu..satu minggu je cuti..hujung tahun baru balik..combi balik ke

Razna Creation said...

ada gak koleksi duit duit tu..
ayah punya.. tak la byk mcm akak punya..
skrg sy yg simpan.. sesekali belek gak..

azah said...

simpan na, sayang tu, makin lama makin susah nak dapat dah..