Thursday, May 21, 2009

Bunga tisu dan bakul

Bunga tisu ni aku rakam step by step..dibuat oleh pelajar2 6 atas utk jualan kat sekolah sempena hari guru. Banyak gak mereka dpt dalam RM300 lebih, mereka ckp ramai students yg order tp mereka tak menang tangan, beberapa orang je yg pandai..perlu kesabaran yang tinggi..kalau bagi aku mesti dlm 10 tu 3 je yg jadi, yg lain aku koyak2 sebab tak sabar..hehe..bunga ni dijual M1.80 each..pandai mereka cari duit ...utk persatuan ting. 6..sapa2 yg sabar dan creative boleh buat ikut gambar ni..

mula2 susun 6 keping tisu(lipat2) dan ikat batang kat tengah(tak ada gambar)

Then guna marker pen, or highlighter utk warnakan di bahagian hujung tisu

Bolehlah dibukak lapisan pelan2..tang ni yg menguji kesabaran...tisu tu kan nipis lepas tu mudah koyak pulak

Bentukkan dgn tangan...


Ni hasil yg dah siap..cantikkan..diorang ada bagi kat aku..siap boleh pilih lagi mana yg mau..aku pilih yg biru pink tu
Bakul ni aku beli tadi kat tepi jalan..hehe..masa ambil anak tadi nampak org bawak bakul..pantang tenguk, walaupun bakulku dah berbakul2 byknya..beli jugak satu..RM10..aku tanya buat drp apa dia ckp batang bemban..sambil pandang aku krn dia ingat aku tak kenal batang bemban...batang bemban ni memang mainan aku la masa kecik2 kat kelantan dulu..aku buat batang ni utk mengail ikan kat sawah padi..sampai tak ingat makan minum, panas terik kalau dah memancing, lagipun sawah padi tu dekat dgn rumah je..mak marah pun akau tak layan..so skrg aku faham kenapa ada org gila memancing..hehe..

6 comments:

ain said...

cantik le bunga tisu tu!!mcm carnation pulak.

bakul tu kak azah nak solek tak??

azah said...

ain..t.kasih kerana tiap kali menjadi blogger yg pertama memberi comment..ya..mcm bunga carnation tisu tu..tak naklah solek bakul tu,dah ada warna kat tepi dah cukup...tadi bakul yg tak berwarna pun byk penjual tu bawa..

annie said...

zah..ooo kenal ek btg benbam...kecik2 dulu kita pun guna wat btg kail,pas tu kail anak puyu kat sawah yg cetek je airnya...dpt penuh satu balang plastik...pas tu buang-bukannya nak mkn sbb ikan tu kecik jer-sekali cubit abis la isinya...

dulu2 tgh ari dok kat tgh sawah tak panas mcm sekarang ni ek...

azah said...

sama pulak minat kita kecik2 dulu ya..dulu mana ada mainan mcm sekarang..tapi untung dapat belajar byk benda, tak mcm sekarang budak2 membesar dgn games kat komputer yg membantutkan pemikiran mereka...ya dulu w/pun panas tetap berangin gak,sekarang panas sampai kat tulang sum2..

umi_e said...

masa sekolah2 dulu kak e rajin buat bungan tisu - masa cikgu dok mengajar kat depan hehehehehe

* dulu tak latak colour...

azah said...

ooo..ni lah anak murid nakal kat sekolah ya..