Tuesday, April 20, 2010

Kerusi Lama Apek!

..Asyik2.....jom kita cari kedai apek lama?..kat sana nnt p lah cari kedai apek....nnt intai2 kedai apek ya..

..Jawapan yang diterima...tenguklah kalau sempat...mana ada masa...malaslah...
Last2 aku order jer online...hehehe

Itu senario dialog antara aku dan suamiku dulu2...sekarang aku selalu suruh dia intai2 almari lama pulak..tapi bukan almari lama dia bawa balik tapi kerusi apek.....oklah kira barang lama, aku sukaaa...rasanya dulu2 apek guna kerusi ni untuk rehat2 sambil tenguk tv hitam putih sambil2 minum air dalam cawan enamel....hehehe dapat tak you all capture the momento..sungguh nostalgik....Jom tenguk kerusi tu

Kaki kerusi yg pertama rosak sikit...lain2 masih kukuh...entah kayu apa ni...lupa nak tanya hubby..

Kerusi ni boleh dilipat...ni gambar belum dicuci...semalam (malam tau..rajin giler aku)..aku sental2 mana yg boleh...lepas tu nak buat macam mana tak tau?

Any idea?..gosok dgn kertas pasir then varnish semula atau englishkan dia dia dgn warna putih?..haa..ada lain2 option?? pendapat bernas anda diperlukan di sini.....thank you

10 comments:

♥ItaJeff♥ @Something To Share said...

Salam K.Azah..
fulamak kak..manalah kak dpt kerusi ni...antik ni...kasi make over skit kak...kak suka english style..kasi cat putih...mesti cun gitu...:)

Nina Suria said...

Subhanallah, kat mana kak azah cangkul mende2 ni soma, eeeee jelesnya kakmOn..

psssttt kalo nina suka 'bleach' kasi dia putih melepak mcm bedak cina opera.. Kemudian kak azah boleh letakkan kusyen corak country, bunga ros pink + corak kotak2.. kakmOn dah terbayang dah, betapa cantiknya kursi kalo letak di patio... eeee jelesnye 100000x

azah said...

wasalam ita...dapat kat rumah lama apek di kudat..suami akak ambik..akak suka english dan antik...tu yg serba salah..hehehe
thanks ya ita sudi beri pendapat..

salam nina..jangan jeles dong...boleh upah org buat sebijik macam ni..kasi bedak dia ya, tiba2 pulak kan menyanyi2 mcm lagu opera tu, mau akak angkat langkah seribu..hehe..uhwaaa..kalau ada nina kat sini boleh la tolong jahit tu kusyen......akak tak pandai.....husband akak ambik dari rumah apek lama kat kudat...

Ryana said...

Salam kak.
Bestnya dapat kerusi lama tu. hari tu saya nampak kerusi rotan lama kat kedai apek tuaran tapi dia tak nak jual huhu...

Teratak Rohas said...

salam perkenalan k azah,
wah! cantik la kerusi antik k azah tu, klu saya jumpa kat kedai apekpun saya rembat. tahniah ya dpt brg2 antik cam gitu, bkn mudah nak dapat ni....:))
btw, saya follow ya. sila ke blog saya :))

azah said...

wasalam ryana..hehe..tak cukup degn pinggan mangkuk..kerusi apek pun kena rembat gak..mcmana ya kerusi rotan apek??..kena imbau balik zaman silam ni..

Wasalam Rohas..salam perkenalan..tkasih kerana sudi singgah dan bagikomen..nnt akak lawat rohas...cantikkan brg2 lama ni, tak puas pandang..tu yg kalau kat kedai harga melambung tinggi..permintaan tinggi...

farsweethome farah,faris,farisa said...

salam kak Azah..BEst nyer dapat kusi lama camtu..KAt sini nak terjah umah apek2 lah pulak lepas ni. mana tau dapat jugak. hehehe
kak cat kan saje kaler putih...BErseri2 nanti kak..tak jadi kusi apek lagi..JAdilah kusi nyonya pulak. ahaks..

azah said...

wasalam jun..ya, akak nak putihkan tu, biar nyonya tu nyanyi opera pulak...hehehe..thanks sudi bagi cadangan

salamdariborneo said...

salam kak azah,
baik hati hubby akak tolong belikan akak kerusi apek tu.

azah said...

wasalam maria...dia pun minat brg2 lama ni...cuma skebelakangan ni sgt sibuk dgn kerja, itu yg dia slow down...kalau tak lagi laju drp akak lagi..hehehe