Wednesday, March 17, 2010

Rumah Kena Masuk Pencuri!

Salam semua...
Hari Ahad lepas sekitar jam 12.30 aku dan anak lelakiku keluar ke supermarket kat Inanam. Dalam pukul 2.00 petang kami balik.. nampak pintu grill kat side door terbuka, ingatkan kami lupa kunci....sekali jengukkan kepala kat pintu rumah nampak semua laci lemari terbuka dan barang2 dikeluarkan..aku bagitau anakku..org dah masuk rumah kita, jgn dulu kita masuk takut pencuri masih ada di atas...aku suruh anak jaga2, sementara aku panggil jiran..(hubby tak ada masa ni..)..beberapa jiran lelaki masuk tapi sampai kat tangga mereka tak berani sebab mcm ada bunyi bising kat atas..aku call police...masyallah, menunggu polis datang bukan main lama lagi..

Aku tak tgk jam pukul berapa mereka dtg....then mereka naik atas tapi pencuri dah tak ada, mereka check kat siling atas pun tak ada....barang yang kena kebas...2 laptop, 1 notebook (aku baru beli 2 minggu lepas), 3 jam tangan termasuk jam antik titus yg baru kubuat n3 hari tu, 4 handphone, playstation 2 dan kasut hubby............then sepanjang petang aku kat balai polis Luyang buat report, lepas tu pegi Balai Polis Karamunsing pulak...balik rumah tunggu lagi police officer datang check dan ambik photo...

Kat bawah cuma almari dan laci2 kena bukak..kat atas semua almari baju kena selongkar..terutama kat bilikku, semua jewelery box kena bukak..mungkin mereka cari duit dan barang kemas, tapi aku memang tak simpan semua tu kat rumah.... aku jadi betul2 truma selepas tu,tidur malam tak lena, asal bunyi anjing menyalak aku bangun tgk..petang pun tak boleh tidur, rasa mcm org dok tgk je...........gila betul orang yg buat kerja ni.....tadi masa p sekolah aku terlanggar bongkah batu yg dijadikan hiasan kat pokok bunga sebab perkiraanku dah jadi tak betul...nasib la aku ajar kelas tambahan subjek yg dah lama aku ajar, kalau yg jenis math/perlukan kira2...sure aku tak tau dah macam mana nak buat...jadi bingung angkara orang asing yg kononnya mencari rezeki kat negara kita tapi sebenarnya mendatangkan seribu satu macam masalah..kenapa aku kata pencuri tu orang asing???sebab ada putung rokok yg dibuang kat luar, dekat side door yg dia masuk, bila polis tgk, dia cakap confirm 'orang filipina' sebab mereka je hisap rokok jenama tu.............

Bagaimanapun aku bersyukur sebab kami tak ada di rumah, kalau dia masuk waktu malam ke atau masa kami kat rumah, mau aku pindah rumah lain...lagi trauma teruk...ini pun kat tengkukku tersangatlah sakit..maybe sebab tension/stress melampau....tadi terpaksa $$$ melayang beli notebook baru..(yg aku guna sekarang)...susah nanti nak buat kerja sekolah..itupun semua file yg aku simpan dalam external disk dah tak ada...dan aku terpaksa start from zero...Isnin nanti ada laporan PIPP perlu dihantar.....

So kawan2 semua silalah berhati2 sebelum kena..partly kejadian tu berlaku disebabkan kecuaianku juga, tak guna pad lock, dah jadi barulah pasang pad lock yg besar2....yang mahal2...perlu belajar daripada kesilapanku....

28 comments:

Chempaqa said...

salam kak..
syukur alhamdulillah akak sefamily selamat..yang penting nyawa kita kak..harta boleh cari..(walau sedih sangatkan)smoga percuri2 tuh ditangkap polis & dapat balasan setimpal..bawak bnyak2 bersabar yer kak..

nurazzah8 said...

Salam Kak Azah, saya ucapkan takziah atas apa yg berlaku. Semoga Kak Azah selamat dan sembuh dari trauma tersebut. Saya pun pernah trauma satu masa dahulu, kena ragut depan rumah sendiri sewaktu baru balik dari kerja. Apa pun Kak Azah, saya nak beri cadangan kepada akak agar "memagar" rumah akak dengan Ayat Kursi dan ayat pelindung diri dan keluarga dari perkara yang memudaratkan. Alhamdulillah diri akak dan anak selamat...

Gee said...

salam azah,

sorry to hear that. Syukur alhamdulillah, azah dan family selamat. sabar lah azah dan tabah menghadapi apa jua ujian dari Allah SWT.

Kak Ani said...

salam zah,
patut la lama zah menyepi, kita ingatkan zah sibuk dgn keje2 sekolah...rupa2nya ada musibah...syukur alhamdulillah zah dan anak takde kat rumah masa kejadian tu, takpe la brg2 yg hilang tu-itu blh diganti, janji zah & keluarga selamat...

kak aton said...

salam azza.
syukur azzah dan family selamat.. sabar menerima musibah ini, smg azza dan family sembuh sediakala dari trauma ini.

Amy Nujaimy said...

salam kak azah.....

sedih mendengarnyer.... kami pun pernah trauma tentang pencuri masuk umah ni.... tp yg penting akak n family selamat......

lemongrass said...

salam Kak Azah. takziah atas kecurian barang2 kat rumah Kak Azah. But Alhamdulillah Akak semua selamat. Semoga Allah beri balasan yang sepatutnya kat pencuri tu.
Take Care ye Kak!

MrsNor said...

salam kak azah...
syukur kak azah sekeluarga selamat...harta yg hilang boleh dicari...yg penting family selamat...insyallah nanti Allah ganti dgn lebih baik lagi dr yg hilang itu...banyakkkan bersabar iyer kak azah

shas said...

salam kak..nasib baik akak selamat,tak diapa-apakan.cuba bertenang,jaga kesihatan.

♥ItaJeff♥ @Something To Share said...

Salam K.Azah
Sorry atas berita ini & alhamdulillah K.Azah & keluarga selamat. Semoga K.Azah sabar & tenang menghadapi musibah ini, ada hikmah di sebalik semua kejadian. Apa yg penting kak & family semua selamat.

marsya said...

Ya Allah kak...sedihnya baca cerita akak...Entahla malang tidak berbau..Hal mcm ni boie terjadi kat sesiapa je...Sya punya rumah pun pernah kena masuk cuma masa tu kebetulan husband belum tidur, jadi dia tak sempat nak ambil apa2...Apapun, syukur akak sekeluarga takde apa2..Sya harap akak tabah ..Insya Allah,mungkin ujian ni Allah akan berikan lebih lagi rezeki kepada keluarga akak selepas ni..Sebagai sahabat, sya doakan kesejahteraan akak..Sabar ye kak.

umi_e said...

Salam kak... semoga tabah dengan ujian yang datang... Insyaallah rezeki lain akan ada...

Mat Gebu said...

salam kak azah...
Tu lah kak. malang tak berbau, nasib baik akak tak apa2....saya rasa mesti dah perhatikan akak...apa2 pun saya doakan yg terbaik untuk kak azah, insya allahh pasti rezeki akak lebih lepas ni...

yahjastan@yaya said...

salam k.azah,
syukur Alhamdulillah k.azah sekeluarga selamat..semuga sabar dan redha menerima dugaan dari Allah..
mungkin ada hikmah disebaliknya..

Ryana said...

salam kak
patutlah akak dah lama menyepi. saya pun tak sedap hati ingatkan sakit kepala akak datang lagi. Tak apalah kak barang2 yang hilang boleh diganti yang penting keselamatan akak sekeluarga.Banyak2 bersabar ya kak..

inna said...

salam kak azah..
saya sedih dan simpati dengan nasib yang menimpa akak...kak kuatkan hati ye..mudah-mudahan akak lekas sembuh dari trauma itu..Alhamdulillah syukur akak sekeluarga terselamat dari terserempak dengan penjenayah tu..

ain said...

Takziah kak azah. Alhamdulillah akak sekeluarga x de apa2. mmg trauma kak bila kena mcm ni. saya ni sepanjang mlm x leh nak tido lena sbb hubby x de, takut sgt2 klu ada org cuba nak masuk. semoga kak azah sabar dgn dugaan yg menimpa akak sekeluarga ni.

echah_syed said...

kawasan tu mmg selalu kena pecah rumah ke??

nasib dia tak bawa larik pinggan mangkuk kesayangan ekk.apapun semua ni ujian dari tuhan.kalau nak hilang takut tido waktu mlm azah buat solat sunat 2 rakaat pastu baca yasin.

bila dah baring atas katil baca ayat kursi 3x seolah buat pusingan keliling rumah.insyaALLAH kalau ada org nak masuk dlm rumah (pencuri) dorang tak jumpa pintu.

azah cuba buat tiap2 mlm ye.

azah said...

Terima kasih tak terhingga kepada semua kawan2 yang sangat2 baik hati walaupun hanya kenal setakat ruangan blog kerana mendoakan dan memberi kata-kata semangat...akak sangat2 menghargainya..akak pun berharap sangat agar akak pulih segera dari trauma dan memperolehi semula semangat yang dah hilang ni..semoga Tuhan membalas ingatan baik semua kawan-kawan...

Shariff64 said...

salam kak..semua perkara yg berlaku ada hikmah2 masing2. Shariff numpang bsedih atas apa yg berlaku..itu ketentuan allah swt.Nasib baik akak & familys tiada dirumah..kalau tak susah nak cerita.Anyway sharif lebih tenang & jgn stress..insyallah semua ini baik2 kembali.Jaga diri & kesihatan.

TERATAK PUTERI said...

slm k azah..alhamdulillah family semua tak pa2...harta boleh dicari...simpati pad ajk azah..bersabar ya..

azah said...

salam shariff dan chah..terima kasih banyak2..akak pun sgt berharap agar semangat akak kembali pulih..w/pun cuba nak lupakan, masih juga terbayang2..harap2 beransur2 hilang..tq

~Yatt~ said...

salam kak azah..
saya dapat tau dari cik mat..tapi hp saya dah kong masa akak call saya aritu..banyak bersabar ye akak..moga si bedebah dapat balasan yang setimpalnya..alhamdulillah dia tak ceroboh masuk time akak ada rumah..kalau tak lagi fobia rasanya..
jangan sedih2 ye akak..moga bertambah rezeki akak lepas ni nak beli balik apa yg hilang..yang penting akak & family selamat..

azah said...

wasalam yatt, tkasih banyak2..sekarang ni suami akak ada kat sini so tak lah takut sgt, tapi perasaan fobia tu masih belum hilang sepenuhnya, mcm separuh semangat akak dah terbang..tkasih atas doa yatt...

mummyseri said...

Salam kak azah..
seri ketinggalan keteapi ni.yg pntg akak sefamiliy selamat..mmg nak kena berhati hati skrg ni..harap trauma kak beransur2 ok nnt..

azah said...

wasalam seri..betul tu, tak boleh lalai ttg keselamatan diri, skrg byk kejadian gini sebab ekonomi pun tak ok..kita pulak jadi mangsa..thanks seri

Nina Suria said...

Alhamdulillah k.azah n famili tak apa2, ngeri gak dengar berita nih.. Harap k.azah bersabar. mungkin ada hikmah disebaliknya, hanya DIA yang maha mengetahui

p/s bila nak ziarah ke berunai ni?

azah said...

wasalam mon..tkasih byk2..alhamdulilah tidak ada apa2 yang berlaku pd kami..itulah, akk sampai sekarang masih lagi fobia..akk p sana 2hb april dan balik sini 4 april..tq mon..