Monday, April 20, 2009

Step By Step On How to decal

Atas permintaan Razna, akak tunjukkan cara2 nak decal...tenguk ya cikgu nak ajar! hehe..sebenarnya akak tak ada benda /medium utk decal sekarang, sebab nak save decal2 tu utk projek lain...tungguuuu...so kira lakonan je lah ni ya..harap2 dpt membantu, kalau tak faham tanya ya...
1. Decal ni ada lapisan (waxed protection) kat atas, tarik dan buang lapisan tu
2. Ada kertas keras kat belakang tu, tarik dan buang gak..memang tak berapa nampak sangat, kena guna kuku atau pisau nipis/letter opener..so tinggal lapisan nipis bunga je..sebab akak punya ni lakonan je, masih ada lah kertas kat belakang tu

3. Basahkan bahagian brg/medium yg nak didecal. Letakkan bahagian bunga yg nmpk terang sikit ke atas brg/medium utk decal

4. Guna sponge..hehe ni pun nak tunjuk gak...step by stepkan..

5. Basahkan sponge tu dan perah airnya

6. Panaskan iron dan press pada sponge yg basah tadi..boleh pegang sponge tu sebelah tangan kiri dan pegang iron sebelah tgn kanan, akak letak bawah sebab sebelah tgn ambik gambar hehe..jaga2 kena tangan ya dik non..kang tak pasal2 masuk hospital pulak

7. Tekapkan sponge yg suam2 tu ke atas bunga decal, buat byk2 kali, tarik keluar plastik perlahan2 kalau warna decal/bunga tu masih lekat kat plastik, buat lagi..jgn kelam kabut ya..siap..keringkan dan sapu varnish

8. Na, kalau guna decal jenis gini tak payah buat tu semua..rendam dlm air je, bunga tu akan tanggal dan tampalkan ke brg utk decal. Jenis ni yg akak selalu nmpk jual online kat negara kita..yg omputih punya tu..leceh sikit, tp mcm kualiti lebih ok sikit

Siap pengajaran hari ni, sapa tak faham dok diam2..cikgu dah penat..heheh
HARAP2 DAPAT MEMBANTU YA NA, NANTI TUNJUK APA YG NA BUAT YA...MAU BAGI MARKAH HEHE

5 comments:

Razna Creation said...

.. sy tak reti buat lagi decal..stok decal pun takde.

nampak mudah je akak buat.. takyah gosok gosok ye kak?

azah said...

memang mudah, actually kat belakang decal ada instruction ...akak pun baru first time buat tu...tak payah gosok, tekap2 je..

Razna Creation said...

ade yg sy baca kena gosok gosok ..tu yg tanya tu.

nnt ade kesempatan sy follow cara akak..
tq so much.. muaaaahhh

azah said...

u're welcome...muaaahh! mungkin yg decal yg akak tunjuk last tu gosok2 sikit..decal yg aka beli dr ebay uk tu tak payah gosok pun, tp dia blend betul2 dgn medium tu,kalau decal yg satu lagi ampak mcm ditampal

AdillaM said...

tumpang tanya, kat mana boleh beli decal? Macam pn mention, beli kat ebay, beli dengan "kedai" mana?