Sunday, January 4, 2009

my antique collections

Nak tayang barang2 antik ni bukan tujuan mau menunjuk2 ya...ni permintaan inaKL yg juga suka collect barang2 antik dan untuk tatapan sesiapa yg suka antiklah...dan my antique collections ni bukan yg ribu2 punya harga..org bagi, cari/beli pun kat tamu, kat kampung2. My hubby and me minat brg2 antik ni..one of our similarities.....hehe....dulu masa tinggal kat Kudat tiap2 minggu kami ke tamu, merata2 tempat cari barang2 ni..banyak kami dapat kat tamu Sikuati...sekarang tak ada langsung..kalau ada satu dua tu harga sangat mahal...ok show time..
Ni namanya 'gadur'..orang dulu2 jadikan gadur ni sebagai bekas untuk simpan barang2 hantaran masa kahwin..yalah dulu2 hantaran berupa beras, gula...kuih-muih...yg paling kecil tu harganya M85 masa tu..yg lain2 tu mahal drp tu lah..ada dua lagi yg tiada dalam gambar..malas mau angkat..apalah En Tomi buat kat belakang tu..dihalau tak mau, mau masuk gambar gak....

Ni yang size besar sikit...dah sapu mcm2..segala tok nenek brasso..tak juga kilat..biar je lah..


Ini yg paling mahal kami beli..RM300..berat bagai nak rak..tepak sireh ni


Bahagian dalam..ada compartments..


Yang bekas habuk rokok berbentuk scorpion ni..aku suka ..yg bekas terbuka mulutnya..hehehe tu kawan hubby yg bagi dan tepak sireh tu dari FIL Kalau kat Sabah ni..mesti ada gong tembaga ni...rasa2nya bukan antik ni..kalau tak silap RM30 je harganya...


Iron lama2...yg guna arang..dan 2 bekas untuk tepak sireh..beli kat tamu Gaya Street ni...masa tu dekat hari raya, seller desperate mau duit kot..dapat murah je..
Ni ambik kat kg..mcm teringat2 mak selalu perah santan guna ni..balik kg tanya mak, dia ckp masih ada..so minta permission nak bawak balik..sebelum my siblings ambik..hehe..dia orang tak minat kot...adik yg bongsu mcm ada minat sikit..
Ini replica je..beli kat Pasar Payang, Terengganu tahun 2006, my niece kahwin dgn org Tganu..ada 2 lagi tepak sireh..alah yg biasa2 tu..



Mesin jahit guna tangan ni hubby nampak kat rumah dia punya relative..asyik dok tanya jer..last2 org tu bagi..hehe...

Talam ni pun saudara hubby yg beri..murah rezeki hubby aku nih...buka mulut sikit ..org bagi je..ada lagi satu talam yg besar juga..tak ingat dpt kat mana..


Ni namanya 'kuling tangan'...kalau pandai ketuk dengarlah irama yg sedap didengar.. kalau tak pandai ketuk buat memekak telinga je lah....

Ni pun replica gak..ramai org yg dtg rumah tertipu...ingatkan betul2 antik..so mau ckp awal2 supaya kalau uol dtg rumah akak ni tak tertipu...yg radio tu gift beli brg dan meriam tu suruh kawan buat masa aku mengajar kat sek teknik dulu..kan ada bengkel kimpalan..bayar RM5 satu je..harga kawan2...

Yang ni hubby jumpa kat rumah lama di Kudat..dah tertanam dalam tanah dah..tapi dia mau juga bawa balik..jgn keluar jin tengah malam dah la..setakat ni belum ada lagi...

Ini tempayan dulu2.. ada 5 biji...bayangkanlah rumah aku ni besarnya macam 10 kangkang kera kot...punya sarat dgn barang2..my friends refer my house as a mini museum....ada lagi collection duit2 lama, berjenis2 keris lama...tak payah lah tunjuk ya... nanti tak pasal2 ada yg bersilat pulak..

9 comments:

kak ina kl said...

salam ...mak datuk...jelousnya tenguk barang antik azah ni...lagi best dari akak punya...yang paling suka akak tenguk ..bekas sireh harga Rm300 tu....buat pengetahuan kamu akak jarang beli yang mahal tau.selalunya bawah RM100 aje..tak mampulah nak beli mahal-mahal...

Rozie said...

juling bijik mata tgk koleksi kak Azah...

azah said...

azah>ina
kami pun beli yg mura2 jer..sekarang dah stop dah, tak ada dijual lagi kat tamu dan rumah pun dah sarat bebenor..

azah>rozie
tak apa..juling ular tu ..org ckp cantik ..

Eye_mEe said...

mama show off.... heehehehe.... kiut jugak tomi kat belakang tu.... aa lg 1 barang antik kat ruma tu kan... napa mama tak kasi masuk?? abah la sapa lagi... hehehe...

echah_syed said...

org yg rajin jer ade koleksi brg antik ni.. :)

combi ni malas nak lap habuk :(

sricassia said...
This comment has been removed by the author.
Eye_mEe said...

ma, ade dia kasi post baru kat blog kite tu...

Norfaizahtul Ain said...

Asslm. Nak tnya gadur tu bole jual x? Sy nk beli.

Norfaizahtul Ain said...

Asslm. Nak tnya gadur tu bole jual x? Sy nk beli.